Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Колишній керівник Тернопільщини розповів про свою поразку у конкурсі на посаду голови Одеської ОДА

Колишній голова Тернопільської ОДА, народний депутат Юрій Чижмарь брав участь у конкурсі на посаду губернатора Одещини. Чижмарь дійшов до фіналу конкурсу, однак у підсумку програв. Своїми враженнями про конкурс політик поділився у Фейсбуці.

“Після смішного конкурсу по Миколаївській ОДА, класик світової літератури Марк Твен надихнув мене взяти участь у конкурсі на посаду губернатора Одещини. Не те що б я планував працювати в Одесі, просто хотілося зсередини подивитися як проходить конкурс і чи працює конкурсна процедура підбору кадрів в органи влади за новим законом про держслужбу. Тим більше, що за тиждень до конкурсу я почув прізвище переможця – Степанов.

Набільше вражає система оцінення. Згідно Постанови КМУ від 25.03.2016 на другому і третьому етапі оцінення відбувається за трьохбальною стстемою від 0 до 2. Комісія ж якось рахує від 0,01 до 2,00 тобто фактично за 200-сотбальною системою.

При цьому ви не знайдете на сайті Агенства жодного документа щодо критеріїв і методології оцінення. Тому одну і ту ж відповідь один член оцінив на 1,78 балів, а інший – 0,35. І це з максимально можливих 2,00 балів. Жоден член Комісії не надає письмові чи будь-які інші пояснення методології оцінення роботи. Мусимо вірити на слово, що оцінюють чесно).

Конкурс проходить в три етапи.

На першому етапі (тести на знання законодавства) відсіяли 30% невігласів, яким навіть було лінь витратити день-два для вивчення 400 тестів, опублікованих на сайті держагенства з питань держслужби. Тестування комп’ютерне, результат видає одразу, тому зняти бали конкурсанту неможливо. А от добавити, думаю, можна – тестувальна програма знаходиться на віддаленому сервері, в яку конкурсант входить через мережу. Анонімність тільки для “ока”, оскільки конкурсант входить в систему під паролем і логіном, який відповідає його прізвищу.

На другому етапі треба вирішити змодельовані ситуативні завдання. Тут розвели бурну діяльність, щоб переконати у анонімності оцінювання. Робота виконана на листках з печаткою агенства, без підписів і позначок, запечатується в конверти. Кодовані ідентифікатори запечатуються в інші конверти і розпечатуються після перевірки робіт. І все це під наглядом працівника НАЗК. Але знову, компьютер знаходиться в системі Агенства і скачати вже готову роботу можна, якщо знати де, як і з якого компютера.

На третьому етапі оцінюються досвіт, досягнення і особисті якості кандидата на відповідність вимогам до посади голови ОДА. Але члени комісії виясняють не досвід, а “ганають” кандидата по знанню законів і статистичних даних соціально-економічного розвитку. Тільки одному задають дві-три домашні заготовки типу, як прізвище Президента, скільки шкіл в області, а другого питають доти, поки не помилиться.

На третьому етапі можна “зрізати” любого кандидата, оскільки Постанова КМУ від 25.03.2016 року, передбачає, що у випадку, якщо хоч один з членів комісії виставить оцінку 0,5 і менше хоч за одну з чотирьох оцінюваних якостей на третьому етапі, кандидат випадає з конкурсу, навіть, якщо його загальна кількість балів вища, ніж у переможця. Так і було сьогодні – трьом з п’яти претендентів, які дійшли до фіналу, при високих балах у всіх інших членів знайшовся один член комісії, який дам їм менше 0,5 бала за ту саму відповідь. І жодних пояснень чи обгрунтувань.

І наостанок, Степанов таки переміг!” – пише Юрій Чижмарь на своїй сторінці у Фейсбуці.

Як тернопільські нардепи голосували за державний бюджет на 2017 рік

Тернопільський військовий комісар, якого підозрюють в отриманні хабара, вийшов з під варти