Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

“Зігрітися в борг”, або як тернополянам платити за опалення

Тарифи за комунальні послуги за листопад уже не так шокують, як ті платіжки, які люди отримали за жовтень.

Звичайно, важче тим у кого немає субсидії, бо їм доводиться платити більше і чим більша площа квартири, тим більша сума за опалення. Хто оформив субсидію платить менше.

Відтак терноплянці Ірині Мазур, у якої є субсидія, і яка мешкає із сім’єю у двокімнатній квартирі, нарахували за опалення за листопад 400 гривень.

У їхньому будинку централізоване опалення й тарифи нараховують згідно з визначеними нормами. Субсидію вона оформила вперше, бо, як зізнається, враховуючи заробітну плату її та чоловіка, стало важче оплачувати комунальні послуги, адже до оформлення субсидії лише за опалення їм потрібно було викласти до двох тисяч гривень.

– Легше, звичайно, тим, у кого індивідуальне опалення, бо тоді можна трохи заощаджувати й не палити сильно, коли надворі плюсова температура, – каже Ірина. – Друга половина листопаду, наприклад, не була морозяною, відтак, можна було би палити менше, а позаяк у нас централізоване опалення, то незалежно від температури, в квартирі дуже, якщо не сказати занадто, тепло.

Нагадаємо, для тих, хто не отримує субсидій уже місяць діє норма, що дозволяє відтермінувати оплату за опалення, тобто платити не всю суму в опалювальний сезон, а «розтягнути» плату й на літо. Щоб скористатися відтермінуванням оплати, потрібно звернутися з письмовою заявою до теплопостачального підприємства, й така можливість повинна бути призначена автоматично. Згідно з цією нормою можна платити 50% вартості опалення взимку, решту 50% – влітку.

Галина ТИХА

У Тернополі біля старого “Сільпо” автомобіль збив школяра

13 грудня судний день для кандидатів у прокурори Тернополя