Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Як підвищення мінімальної зарплати «вдарить» по податках для підприємців

Підвищення «мінімалки» до 3200 грн «вдарить» по податках для підприємців, хоча, як запевняють керманичі нашої країни, буде «скачок» бази оподаткування, але самі податкові ставки не зміняться.

За словами тернопільського підприємця Арсенія Бучковського, з підвищенням мінімальної зарплати з нового 2017 року зросте й сума Єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду до 22%, а це – 700 гривень на місяць, незалежно від того, який прибуток отримуєш.

– Багатьом підприємцям доведеться платити цей збір майже вдвічі більший, бо до цього підвищення зарплати, він становив 352 гривні, – каже Арсеній Андрійович. – Підприємці, які мають найманих працівників, і які належать до другої і третьої груп, будуть сплачувати за них зарплатні податки, які безпосередньо пов’язані з розміром зарплати.

Відтак, як пояснює Арсеній Бучковський, мінімальний страховий внесок за людину, яка працює за наймом з нового року доведеться заплатити 704 гривні, а мінімальне загальне податкове навантаження на одного працівника з трудовою книжкою дорівнюватиме понад тисячу гривень щомісяця.

– Крім цього, збільшиться розмір єдиного податку, – каже підприємець. – Омине це лише третю групу платників, адже для них розмір податку залежить від отриманого доходу – 5% від виручки. Більше будуть платити підприємці з першої і другої груп. Для них єдиний податок становитиме 10% від мінімалки або ж, іншими словами, – 320 гривень, і 20% або ж 640 гривень відповідно.

Вихід із ситуації є, щоправда, не дуже втішний. З такими податками роботодавцям просто доведеться скоротити кількість працівників, або ж перевести працівників на часткову зайнятість, забрати у працівників оплачувані відпустки, або перевести зайнятість у неформальну.

Галина ТИХА

Продавці з тернопільського ринку радять не панікувати, бо взимку ціни зростають постійно

Скільки доведеться заплатити за фрукти й овочі в Тернополі?