Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині дрова подорожчали майже у два рази

Для опалення приватних будинків до останнього часу використовували переважно природний газ, але у зв’язку з тим, що він суттєво подорожчав, людям доводиться шукати інші варіанти, щоб зекономити.

дроваЄ багато таких випадків, коли для власників будинків у сільській місцевості зовсім не вистачає виділених субсидій. І якщо, коли зима не сніжна й не морозна, більш-менш якось перебиватися можна, то коли лютують морози – зась.

Відтак, цього року, розповідають продавці, дуже виріс попит на дрова й брикети. Хоча разом з підвищенням цін на газ, на них ціни також підскочили. Тим не менше, люди більше надають перевагу дровам, бо навіть якщо за зиму доведеться викласти за них кілька тисяч гривень, то це все одно менше, ніж коли палити одним лише газом.

Багато мешканців стараються комбінувати й частково палять газом, а частково дровами й брикетами, адже запевняють, що так їм виходить вигідніше.

– Хоча цього року важко і з газом, і з дровами, – скаржиться 47-річний Андрій Ярмусь із села Лопушне Кременецького району. – Якщо торік машину дров твердих порід, а це дуб, граб, береза, можна було придбати за 1700 гривень, то цього року – за три тисячі й більше. Така ж ситуація і з сосновими деревами. Вони, звичайно, дешевші й коштують по 220 гривень за куб, а відтак за машину дров з доставкою доведеться заплатити до двох тисяч гривень. Крім того, соснові дрова не вигідні, адже швидко згоряють і не тримають тепла. Брикети також подорожчали. Цього року ми купили дві тонни й заплатили дві тисячі гривень, торік же тонна брикетів коштувала до 800 гривень. Але нічого не вдієш, мусимо якось виживати й викручуватися, бо палити, щоб обігріти хату, самим лише газом, не потягнемо. То тепер ще не дуже люта зима, а попереду ще два місяці й невідомо, чого чекати…

Галина ТИХА 

Тернопільський біатлоніст – автор кращого результату сезону!

Бойова тернополянка пляшкою з-під шампанського відправила чоловіка у реанімацію