Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині вірменській громаді передадуть старовинну церкву

Вірменська церква у Бережанах, яка не діяла майже 70 років, більше не пустуватиме.

cerkvaХрам, якому загрожувало руйнування, взялися ремонтувати, а на минулій сесії Тернопільської обласної ради, що відбулася 30 листопада, ще й проголосували за те, щоб вірменській релігійній громаді передати споруди старовинного храму.

Щоправда поки що голова обласної ради Віктор Овчарук не підписав даного рішення.

Зокрема, у рішенні йдеться про те, що «храмовий комплекс збудовано в 1764 році і він є пам’яткою культурної спадщини місцевого значення.

Об’єкт знаходиться за адресою: вул. Вірменська, 6 у м. Бережани та перебуває на балансі Бережанського державного історико-архітектурного заповідника».

Довідка: Перша письмова згадка про вірменських купців у Бережанах датована 1686 роком. У кінці XVII століття у вірмен у Бережанах було близько 200 будинків, свій староста, судочинство за вірменським правом і дерев’яна церква.

У 1746 році власник міста Август Олександр Чарторийський дозволив вірменам збудувати нову цегляну церкву, а цеглу наказав видавати зі свого цегельного заводу. У 1945 р. радянська влада перетворила храм на склад. Значну частину інтер’єру й вітражі знищили, вівтар частково зруйнували, ікони зникли. У Бережанах практично не залишилося вірмен чи віруючих вірмено-католицького обряду.

Галина ТИХА

У Тернополі злодії викрали з “Жигулів” навіть каністру з бензином

Патрульні виламали двері та увірвалися в ванну кімнату до молодої тернополянки