Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Що нового передбачено в обласному бюджеті на 2017 рік?

Сьогодні на черговій сесії Тернопільської обласної ради депутати майже одноголосно проголосували за бюджет на 2017 рік.

Директор Департаменту фінансів Тернопільської ОДА Степан Скибиляк доповів про основні показники по обласному й місцевих бюджетах.

За його словами, місцевий бюджет на 2016 рік складав 7,5 млрд. грн. З них власні доходи, які були затверджені у місцевих бюджетах складали два мільярди гривень. У 2017 році місцеві бюджети вже складають 10,5 млрд. грн., або на три мільярди гривень більше, ніж торік.

З них власні доходи – 2,4 млрд. грн. Дотація зростає на 92 мільйони гривень, освітня субвенція – майже на 400 млн. грн., медична субвенція – на 300 млн. грн. Цього року місцевим бюджетом також передбачено 502 млн. грн. додаткової дотації для виплати заробітної плати технічно-обслуговуючому персоналу освіти, а також на поточні витрати й оплату за енергоносії. Це ж стосується і медицини.

– Ми констатуємо, що за рахунок медичної субвенції у 2017 році енергоносії проплачуватися не будуть, а будуть проплачуватися за рахунок додаткової дотації з державного бюджету і частково за рахунок наших доходів до місцевого бюджету, – зазначив Степан Іванович.

Субвенція на надання пільг і житлових субсидій зростає на 637 млн. грн. На 30,5 млн. грн. плюс субвенція на тверде паливо і скраплений газ. Крім цього передбачено дві нових субвенції. Одна – 4,1 млн. грн. на придбання ангіографічного устаткування для медицини. Друга субвенція також для медицини на лікування окремих захворювань – 13,7 млн. грн. Загалом доходи і видатки місцевих бюджетів на 2017 рік зростають на 40,1%.

Щодо обласного бюджету, то він буде складати на наступний рік майже 5,5 млрд. грн. плюс до показників бюджету 2016 року 1,3 млрд. грн., або 31,3%. Доходи обласного бюджету зростають на 52,2 млн. грн., базова дотація – на 37,7 млн. грн., освітня субвенція – на 37 млн. грн., медична – на 122 млн. грн. і додаткова дотація для обласного бюджету – 172,2 млн. грн.

– Таким чином, що доходи і видатки до обласного бюджету є реальними і збалансованими, – зауважив Степан Скибиляк.

Що стосується власних доходів по області, то основна їх частина – податок від доходів фізичних осіб і буде складати 1,4 млрд. грн. Відтак, у місцевих бюджетах планується ріст до затвердженого показника бюджету майже 56%. Обласний бюджет – 326 млн. грн., де основна частина бюджету області – це сплата податку на доходи фізичних осіб.

Галина ТИХА

У Тернополі біля “білого дому” трапилася аварія (ФОТО)

Акторам драмтеатру зробили незвичний подарунок