Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернополянам представили цікаву книгу про таємного агента Миколу Гоголя

Сьогодні у книгарні «Є» в Тернополі представили нову книжку «Таємний агент Микола Гоголь, або Про що розповідає «Тарас Бульба» відомого українського письменника Петра Кралюка.

За словами модератора презентації Сергія Синюка і, власне, самого автора «Таємний агент…» – спроба авторського дослідження контроверсійної гоголівської повісті «Тарас Бульба» з погляду ролі цього тексту в культурно-політичному дискурсі як у ХІХ столітті, у добу романтизму, так і в нинішні часи.

Петро Кралюк  розглядає місце «Тараса Бульби» в різних системах координат – імперській російській, провінційній малоросійській, польській, єврейській тощо. Автор також висловив сміливі припущення щодо біографії самого Гоголя.

– В основі дослідницького методу – авторський тезис про те, що «твори – зашифрована біографія автора. Просто їх потрібно розшифрувати», – каже Сергій Синюк. –  Під цим приводом Петро Кралюк розглядає гоголівську «Страшну помсту» і фрагменти другого тому «Мертвих душ», але найдетальніше досліджує «Тараса Бульбу».

– Художні твори ніколи не виникають з пустоти, – переконаний автор. – Важливо знати життєві умови автора на момент написання твору і традицію у якій він виріс. А в житті Миколи Гоголя багато незвіданого й цікавого.

Загалом, твір вийшов цікавим, захопливим і неодмінним у списку для прочитання всіх, хто цінує й поважає українську літературу.

Галина ТИХА

На Тернопільщині чоловік пішов в ліс і не повернувся

Українська родина зі США зробила реальністю мрію доньки воїна, який загинув на Сході