Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Завтра Тернопільський суд розгляне унікальну справу на 15 мільярдів гривень

16 грудня Тернопільський господарський суд розгляне позов іноземних інвесторів – власників облігацій «Мрії» – про визнання боргів 68 компаній агрохолдингу на суму 573 мільйони доларів (15 мільярдів гривень).

Це перший випадок в історії України, коли бондхолдери, серед яких такі великі міжнародні фонди, як DuPont, Argentem Creek Partners, звертаються до українського суду з позовом про стягнення заборгованості з поручителів – дочірніх компаній холдингу-емітента облігацій.

Поряд з реструктуризацією боргу Агрохолдингу в розмірі 1,1 млрд дол., експерти вважають прецедент розгляду такої справи українським судом вирішальним для інвестклімату країни. Так, Олександр Паращій, глава інвестиційного департаменту ІК Concorde Capital, прокоментував Українським Новинам, наскільки важливо дати кредиторам можливість повернути хоч частину інвестицій.

«В цілому сам кейс «Мрії» погано впливає на інвестиційну привабливість. Інвестори повірили в перспективи нашого сільського господарства. «Мрія» була однією перших компаній, яка вийшла на міжнародні ринки капіталу. Дуже багато розчарувань з цим пов’язано. Сам обман і акціонерів, і кредиторів «Мрії» дуже погано вплинув на інвестиційний імідж України. А те, що кредитори зараз намагаються різними методами повернути хоча б частину вкладених грошей, то дуже важливо, щоб їм дали таку можливість. Держава повинна захистити активи цих інвесторів. Якщо кредитори «Мрії» доб’ються позитивного рішення суду, якщо у них вийде повернути хоча б 30-40% від вкладених в компанію грошей, то це буде великий успіх і це позитивно вплине і на імідж України, і навіть на імідж наших судів, наших виконавців. Тому вкрай важливо, щоб суд задовольнив позови кредиторів і все ж став на їхній бік», – підкреслив експерт.

Справа розглядається Тернопільським господарським судом – за місцем знаходження підприємств-відповідачів з найбільшими активами. Позов подала компанія BNY Mellon Corporate Trustee Services Limited, яка діє в інтересах усіх власників єврооблігацій, випущених Mriya Agro Holding PLC (Cyprus) при попередньому менеджменті сім’ї Гут в 2011 і 2013 роках. Сума претензії складається з непогашеної суми кредиту і відсотків з серпня 2014 року, коли «Мрія» оголосила дефолт по євробондам, не зумівши здійснити черговий платіж.

У Агрохолдингу позов вважають обґрунтованим і поділяють думку, що дана судова справа створить прецедент для всіх інвесторів в українські корпоративні єврооблігації. «Рішення за позовом BNY Mellon до українських компаній Агрохолдингу «Мрія» перевірить позицію української судової системи щодо структури єврооблігацій, яка гарантується поручительствами від українських компаній емітента, – йдеться в повідомленні компанії. – Власники єврооблігацій «Мрії» розраховують на професіоналізм і компетентність української судової системи і впевнені, що ця справа стане своєрідним тестом для української правової системи на здатність забезпечити й захистити права інвесторів в разі невиконання поручителями своїх зобов’язань за поручительствами, пов’язаними з єврооблігаціями».

Нагадаємо, в серпні 2014 року «Мрія» не змогла розрахуватися з кредиторами за поточними зобов’язаннями і оголосила дефолт. Сукупна заборгованість агрохолдингу з урахуванням гарантій та поручительств, наданих «Мрією» компаніям, афільованим з сім’єю Гут, на момент оголошення дефолту становила 1,3 млрд дол. З лютого 2015 року контроль над активами «Мрії» перейшов до її кредиторів – переважно європейських і американських інвесторів – які прийняли рішення зберегти агрохолдинг. На початку лютого 2015 року був призначений новий менеджмент «Мрії», а у вересні 2016 року комітети кредиторів і бондхолдерів агрохолдингу погодили умови реструктуризації боргового портфеля компанії, який на сьогоднішній день складає 1,1 млрд дол.

В одному з районів Тернопільщини масово кинулися за субсидіями

Під носом у військових мародери вирубали ліс за 2 мільйони