Тернополянка розповіла, скільки їй доведеться платити за тепло у трикімнатній квартирі

Незважаючи на те, що в Управлінні соціального захисту населення Тернопільської міської ради обіцяють перерахувати субсидії і внести їх у квитанції за листопад, тернополяни все одно турбуються про те, чи зможуть платити за комуналку.

У Тернополі субсидії отримують 45 тисяч сімей. Тим, кому пощастило більше, платитимуть за комуналку менше, решта тернополян змушені платити за комунальні послуги повну вартість.

Оплата варіюється і залежить від різних чинників. Наприклад, тернополяни, які мешкають у квартирах, де створено ОСББ, платять менше, ніж ті, за чиї будинки відповідають ЖЕКи. Це стосується як опалення, так і гарячої води.

В ОСББ куб гарячої води коштує 50 гривень, а жеку за куб гарячої води доведеться заплатити 70 гривень. Така ж ситуація і з опаленням. Будинки, де є централізоване опалення, його вартість залежить від погодних умов і відповідно до цього варіюється. В ОСББ ціна завжди стала й залежить від площі квартири й коливається в межах 13 гривень за квадратний метр, тобто якщо у вас квартира площею 60 кв. м., то вам доведеться заплатити 780 гривень за місяць.

Звичайно, що субсидії значно зменшують витрати на комуналку, але все знову ж таки відносно.

За словами Ірини Присяжнюк із Тернополя, вона сама мешкає в однокімнатній квартирі площею 32 кв. м. і працює медсестрою у психдиспансері. У неопалювальний період за комуналку платить у межах 300 гривень, в опалювальний період до цієї суми додається ще гривень 400. Тепер, отримавши субсидію, вона платитиме менше, але не набагато, адже з розрахунку на площу квартири й заробітну плату, отримала знижку 20 гривень на гарячу воду і 100 гривень на тепло.

Тернополянка Оксана Пасічник мешкає у трикімнатній квартирі площею 65 кв. м. У зв’язку з тим, що вона отримує зарплату вищу середньої, субсидія їй не виходить. Відтак у неопалювальний період Оксана платить за комуналку 700 гривень, а в опалювальний сума збільшується до двох тисяч.

А от Іван Остапчук, який також мешкає у трикімнатній квартирі площею 68 кв. м., каже, що субсидія значно полегшує оплату комунальних послуг. На їх сім’ю – чоловіка, дружину і двох дітей, вистачає допомоги, яку розрахували в Управлінні соціального захисту.

У них індивідуальне опалення і всієї субсидії вони навіть не випалюють, тому чекають, коли почне діяти анонсована міністром соціальної політики Павлом Розенком монетизація субсидій, згідно з якою, пільгові «куби» газу будуть переведені у гроші й ними можна буде розраховуватися за комуналку в неопалювальний період.

Галина ТИХА

-

This website uses cookies.