Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Що чекати Україні від перемоги Трампа

Перемога Трампа означатиме зменшення впливу США та ЄС і збільшення впливу Великої Британії, – вважають  експерти Лабораторії суспільно-політичного аналізу Центру з інформаційних проблем територій НАН України Петро Жук, Роман Соломонюк тав Назар Мазур. В опублікованому у серпні 2016 року прогнозі вони проаналізували ефект Трампа у міжнародній та внутрішній політиці.

trumpЗміни пов’язані із потрясіннями США у разі перемоги Трампа будуть іншими та вийдуть за межі прогнозованої стабільності, як було за часів правління демократів.

«Дональд Трамп отримає значну опозицію не лише у вигляді Демократичної партії, але й у власній Республіканській партії. Слабкий президент — це, у першу чергу, слабка зовнішня політика», – йдеться у прогнозі.

«Не виключено, що загостриться воєнний конфлікт в Україні, але, з іншої сторони — цей конфлікт буде швидким і Україна отримає більше переваг від чітко визначеної проукраїнської позиції Британії в українсько-російській війні, на противагу “стабільної невизначеності” з боку ЄС та “м’якої позиції” США, – вважають у Центрі.

Очевидно, що потрібно готуватися до обох варіантів. В обох випадках Україні варто обирати те, що вигідно їй. Обидва варіанти вимагають зміни пріоритетів у зовнішній політиці. Наприклад, “інтеграція в ЄС”, як інструмент без чітко визначеної мети, має залишитися в минулому. Натомість робота над створенням малих оборонних союзів з країнами, які відчувають ті ж небезпеки, що й Україна, має посилитися.

На той час, коли люди вийдуть на вулицю, мають бути готовими структури самоуправління вибудувані “знизу”, готові перебрати на себе адміністрування, подібно до того, як перебирали управління місцеві організації ОУН після того, як радянські війська під час Другої світової війни відступали, а німецькі не встигли прийти

Варто також зважити на те, що за умови перемоги Трампа, різко зменшаться потоки міжнародних грошей в Україну на “розвиток демократії” та “економічні реформи”. Постане питання не реформування держави, а побудови нової системи управління ефективної, де не будуть красти, де кожна гривня буде використана з розумом, бо використовуватимуть переважно внутрішні ресурси. Такі зміни можуть передбачати навіть соціальні заворушення.

На той час, коли люди вийдуть на вулицю, мають бути готовими структури самоуправління вибудувані “знизу”, готові перебрати на себе адміністрування, подібно до того, як перебирали управління місцеві організації ОУН після того, як радянські війська під час Другої світової війни відступали, а німецькі не встигли прийти. Головне в цій ситуації, щоб владу підібрали саме українські структури, а не “запрошені” навіть з доброю метою іноземні».

Джерело: Центр з інформаційних проблем територій

На проспекті Бандери 70-річна тернополянка потрапила під колеса автомобіля

Жителі Кременця та Чернівців у лотерею виграли один мільйон на двох