Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Хто “врятує” Тернопіль від снігу?

Основною причиною, чому Тернопіль потонув у снігові, називають безвідповідальність головного підрядника з важкою технікою «ТерКомуналСервіс», й техніка, якого виявилася несправною.

miskrada2Про це заявили сьогодні на нараді в Тернопільській міській раді активісти й громадськість. Підтримали їх у цьому влада й депутати.

За словами міського голови Тернополя Сергія Надала, на початку листопада комунальники прозвітували, що для боротьби зі стихією заготовлено п’ять тисяч метрів кубічних піщано-соляної суміші й підготовлено 17 одиниць техніки.

Однак станом на вівторок, 15 листопада, «ТерКомуналСервіс», який, власне, є одним із підрядників з очищення міста й виграв тендер на 18 млн. грн., мав вивести на дороги міста сім одиниць техніки, а вивів лише три. Відповідно порушив увесь процес з очищення міста від снігу, адже за важкою технікою має працювати дрібніша, тим самим зменшуючи навантаження на себе й дозволяючи виконувати запланований обсяг робіт.

Директор «ТерКомуналСервіс» Віктор Сироватка на свій захист нічого не додав. Зазначив лише, що техніка справна й працює у місті, однак де вона працює, ніхто сказати не може, бо всі бачать, що відбувається на дорогах і не бачать самої важкої техніки.

Наразі основне навантаження на себе взяли будівельні фірми й ЖЕКи. Домовилася влада міста й з ДП «Тернопільський облавтодор», яке погодилося виділити чотири машини для того, щоб розчистити об’їзну міста. Відтак у міській раді вирішили створити робочу групу, яка б детально вивчила питання щодо роботи головного підрядника, встановила суму збитків, завданих місту й запропонувала альтернативу. Бо угоду з «ТерКомуналСервіс» вирішили розірвати, але поки не знайдуть, хто би взявся очищати місто від снігу, ці функції ще будуть закріплені за ним.

Обговорили й варіанти про можливість перекинути всі обов’язки з очищення міста на будівельні фірми, які наразі виконують 90% усіх робіт, але, щоб зробити це юридично-правильно, потрібно проводити тендер, адже за виконану роботу потрібно платити. На проведення тендеру потрібно більше місяця, тому, ймовірно, що «ТерКомуналСервіс» відповідатиме за очищення міста від снігу до 1 січня 2017 року. Після того співпрацю з ним припинять. Можливий ще один варіант – «ТерКомуналСервіс» має стати субпідрядником будівельних фірм і гроші буде платити їм також він. Однак це вже вирішить робоча група й результати своєї діяльності повідомить громадськості.

Галина ТИХА

На Тернопільщині потерпілий у ДТП побив трьох поліцейських

Дев’ять кіл пекла, або Як з району дістатися до Тернополя?