Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Скільки платять за водопостачання у райцентрах Тернопільщини?

Уже нікого не дивує, хоча від цього не менше обурює те, що ціни та тарифи на електроенергію та газ для фізичних і юридичних осіб постійно зростають. Якщо тільки взяти електроенергію, то ціни для населення піднімали двічі, а от для промислових споживачів – уже чотири рази.

taryfyВідтак зростають ціни на водопостачання і водоводведення, але якщо тарифи на електроенергію, газ і опалення встановлює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), то за воду відповідають уже на місцях.

Крім того, з 2014-го року місцева влада встановлює тарифи на утримання будинку та прибудинкової території, вивезення сміття й вартість проїзду у громадському транспорті.

У результаті цього, влада на місцях може компенсувати й компенсовує тарифи за рахунок власних коштів, направивши на це бюджет розвитку міста. Проте, місцева влада сама визначає на що виділяти дотації, чи це буде утримання прибудинкових територій, чи водопостачання, чи проїзд у громадському транспорті. Так, у Бережанах діють дотації для населення на водопостачання й водовідведення, а у Кременці лише на проїзд у громадському транспорті для пільгових категорій осіб.

Як ми вже зазначали, у кожному місті діє свій тариф на водопостачання, утримання будинку та прибудинкової території, вивезення сміття й вартість проїзду у громадському транспорті.

Так, у Теребовлі для населення за водопостачання встановлений тариф 6,80 грн. за куб. м., а водовідведення коштує 2,09 грн. за куб. м. Бюджетні організації за воду платять 9,65 грн. і за водовідведення – 2,60 грн. Найдорожче вода обходиться для господарських організацій, які за куб. м. платять 12,06 грн. і 3,13 грн. за водовідведення.

Міська рада також рішенням виконавчого комітету передбачила тариф за утримання будинків і становить він 1,01 грн. за кв. м. Громадського транспорту у місті немає, є приватний перевізник, який їздить від села до села, а по Теребовлі можна пересуватися хіба на таксі або пішки.

Як нам повідомили у міській раді, теперішні тарифи на воду ще будуть зростати, але коли це буде і наскільки, – наразі невідомо. Сказали лише, що для населення не зможуть значно збільшити ціну, а якщо й збільшать, то виділять дотацію й ті кошти будуть компенсувати з міського бюджету. Наразі дотація для населення також діє, а от інші організації платять 100% вартості.

У Чорткові тарифи на водопостачання й водовідведення підняли лише нещодавно. Згідно із рішенням виконавчого комітету від 17 жовтня 2016 року тариф на водопостачання зріс для споживачів усіх форм власності на дві гривні.

Отже, з 1 листопада 2016 року тариф з урахуванням ПДВ за один кубічний метр складає: для населення 13,49 грн., для бюджетних організацій – 17,10 грн., для інших споживачів 24,94 грн. Крім того, на початку року у державному бюджеті було передбачено дотацію житлово-комунальному господарству у розмірі 207 тисяч гривень.

А у Кременці тарифи на воду для населення значно нижчі, ніж у Чорткові, але вищі для юридичних осіб. Відтак водопостачання й водовідведення для населення разом становить 15 гривень за метр кубічний, окремо ціна співвідноситься майже порівну. Фізичні особи за воду платять 22 гривні.

– Ми плануємо збільшити тарифи на водопостачання й водовідведення, – зазначив міський голова Кременця Олексій Ковальчук. – Не знаю, чи це буде ще цього року чи вже наступного, але це вимушена міра, бо цінова політика на енергоносії й тепло збільшується, тому ми не зможемо утримати тарифи на воду на теперішньому рівні.

За вивезення сміття кременчани платять близько восьми гривень у місяць. Цей тариф діє як для фізичних, так і для юридичних осіб. Вартість проїзду в громадському транспорті – 3 гривні. Діє також знижка в громадському транспорті для пільгових категорій осіб, які можуть їздити за пільговим тарифом з дев’ятої ранку до 16-ої години. Вартість проїзду для них становить одну гривню, одну гривню компенсує міська рада і ще одну – перевізники. Дотація з міського бюджету покриває витрати лише на пасажирські перевезення.

Що стосується Бережан, то там водопостачання для населення обходиться у 9,63 грн. за куб. м., водовідведення – 1,61 грн. Підприємці платять за воду 11,17 грн., а за водовідведення – 1,80 грн., а бюджетники – 10,31 грн. за куб. м. за водопостачання й 1,64 грн. за водовідведення. З міського бюджету також передбачені дотації, але лише для населення. Відтак у бюджеті передбачили для водопровідно-каналізаційного господарства – 40,1 тис. грн.

Галина ТИХА

На Тернопільщину насувається нова стихія

ФК “Тернопіль” здобув перемогу над сніговою стихією