Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Збірна Шевченка: до чого призведе «нульовий баланс»

Збірна України з футболу завершила виступи в 2016-ому. Листопадова «спайка» з двох матчів принесла чергову порцію подій для роздумів.

futbol3І, не зважаючи на дуже позитивний підсумок, думки ці все ж більше тривожні, ніж райдужні.

Україна — Фінляндія — 1:0

Україна — Сербія — 2:0

Розпочнемо з другого матчу, товариської гри з сербами. Цю зустріч, гадаємо, не варто розглядати як щось самодостатнє. Для нашої збірної то, скоріше, був огляд дублерів, який поки не назвеш дуже вдалим.

Навіть ті, хто отримав за підсумками матчу схвальні відгуки (Шахов, Федецький та ін.), очевидно, поки програють гравцям «основи». Без Коваленка та Зінченка в центрі поля не було вже звичних варіативності та конструктивності, без Соболя лівий фланг став менш надійним та й збився на одноманітність в атаці і т.д.

А ось «основа» збірної стає все більш піддатлива для ідей Андрія Шевченка і його тренерської суперкоманди. Звісно, що виходить поки далеко не все, але команда поступово перебудовується.

Ось давайте, наприклад, уявимо, як би грала проти фінів збірна за Фоменка — ми побачили б нудну «тягомотину», можливо, випадково забитий гол і потім гру на відбій. За Шевченка зовсім інша ситуація — ще до голу Кравця було зрозуміло, що рано чи пізно українці заб’ють. Фіни «тріщали по швах», не встигаючи за українцями, і результативна атака, зрештою, пройшла якось буденно.

Та й сам Андрій Шевченко, безумовно, вчиться на своїх помилках. Ось і цього разу він достатньо швидко випустив у центр поля свіжого і досвідченого Ротаня, який перекрив кисень контргрі фінів, ледь вона почала зароджуватися.

Звісно, що проблеми залишаються. Наприклад, так і не зрозуміло чому «здувається» команда у другому таймі. Та й фізичний стан деяких лідерів далеко не найкращий. Однак, сподіваємося, все прийде до норми.

Таким чином, після мінімальної перемоги над фінами, у турнірній таблиці збірна України піднялася на другу сходинку. Попереду лише хорвати, з якими нам грати наступний матч у березні.

 

Чемпіонат світу-2018. Кваліфікація
Група І

Збірна Матчі Перемоги Нічиї Поразки М’ячі Очки
1 Хорватія 4 3 1 0 10:1 10
2 Україна 4 2 2 0 7:3 8
3 Ісландія 4 2 1 1 6:5 7
4 Туреччина 4 1 2 1 5:5 5
5 Фінляндія 4 0 1 3 3:6 1
6 Косово 4 0 1 3 1:12 1

 

Та насправді це не зовсім так. Першу попередню прикидку, після якої ситуація в групі справді розвидняється, можна буде зробити після наступного п’ятого туру, який підсумує перше коло.

Поки ж ми можемо підводити лише віртуальні підсумки. Так, українці перемогли обох аутсайдерів, але їх поки виграють й усі троє наших суперники. Не слід також брати до уваги і нічиї з головними конкурентами, адже це, так званий, «нульовий баланс», який навряд чи виведе не те що на перше, а навіть на друге місце.

Отож, якщо відштовхуватися від такої моделі, то поки в нашій групі відбулися дві значущі події — ісландці перемогли вдома турків, а хорвати на своєму полі переграли тих же ісландців. І справжня віртуальна таблиця має такий вигляд:

  1. Хорватія +2 очки;
  2. Ісландія +1 очко;
  3. Україна 0 очків;
  4. Туреччина – 1 очко.

Ця таблиця може перетворитися на реальну вже в наступному турі, коли ісландці і турки імовірно переграють, відповідно, Косово та Фінляндію, а наші бодай вбережуть нічию в Хорватії. Тоді вся ця віртуальна різниця в очках набере реальних обрисів.

А збірна України і далі залишиться з нульовим балансом (а у випадку поразки навіть від’ємним). Отже, окрім перемог над аутсайдерами нам конче необхідно вигравати і матчі проти головних суперників. Де це вдасться зробити? В іграх з Хорватією, домашньому матчі з турками чи на виїзді проти ісландців? Відповідь на це дасть уже 2017-ий рік.

Олекса СОНЯХ

Після снігопадів відновили капітальний ремонт дороги Львів-Тернопіль

Заради однієї посади у Тернополі сьогодні зібрали усіх керівників районів