Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Актори тернопільського драмтеатру взяли участь у незвичних зйомках

Два дні тому на базі тернопільського театру завершилися зйомки фільму про АТО. Участь у зйомках взяли ряд тернопільських акторів.

teatr123Головний режисер Олег Мосійчук і директор Тернопільського драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка Борис Репка прокоментували участь своїх акторів у зйомках скандального польського фільму «Волинь».

Обоє вважають, що розмови про це давно потрібно було припинити, адже актори з цього вже винесли собі урок на все життя, і кажуть, що неправильно карати весь театр, позбавляючи його надбавок за академічність.

За словами Олега Мосійчука, у цій ситуації про кошти взагалі не може бути й мови, є моральний аспект і лише на нього потрібно зважати.

– Актори, які знялися у «Волині», – дорослі люди й кожен має свої власні пріоритети й цінності, – каже Олег Петрович. – Серед усього цього хаосу й  конфлікту, який треба було вже давно погасити, мають знайтися мудрі голови. Оцінку вчинкам акторів має надати кожен з нас, а не виводити їх на всезагальне судилище. Часи тоталітаризму давно минули, ми сьогодні сповідуємо демократичні цінності. Це їхній вибір, а відтак і їх відповідальність. На жаль, у нас в країні не дослуховуються до речей професіоналізму, а дослуховуються до речей політичних. У цій ситуації більше нема про що говорити, бо якщо розвивати цю тему, то це буде працювати ні на користь нашого театру, ні на користь влади.

Актори не заперечують, що кастинг на ролі у фільмі «Волинь» проходив у театрі, але разом з тим у нашому театрі, як і в будь-якому іншому, відбувається багато кастингів. І про те, що когось з тернопільських акторів відібрали на зйомки у фільмі, не знав ніхто з керівництва.

– Мені, як керівникові, напевно, найбільше болить у даній ситуації, – зізнається Борис Репка, – тому що у фільму знімалися мої актори, мої друзі й колеги по сцені. Гадаю, якби я потрапив на цей кастинг, то може також би заплутався у цих тенетах. Від помилок ніхто не застрахований. Саме тому вважаю, що позбавляти акторів надбавок за академічність буде великою помилкою. Я би хотів попросити депутатів зважити на те, що актори усвідомили, що зробили, й все-таки переглянути це питання на найближчій сесії і залишити надбавки. У нас в театрі потужний колектив – 63 актори, патріотичний репертуар «Допоможи їм, Всевишній», «Кохання січового стрільця», «Слава Героям», «Мина Мазайло», «Запорожець за Дунаєм»… А два дні тому на базі нашого театру завершилися зйомки фільму про АТО, про героїв, які захищають країну на східному фронті. І у фільмі знялися Сергій Бачик, Ігор Наконечний, Олег Кирилів – це ті актори, яких спіткала сумна участь у зйомках «Волині». Не було, на жаль, жіночої ролі, яку би зіграла Ірина Складан. Це актори високого рангу й можливо зйомки у нашому фільмі про АТО будуть для них своєрідною реабілітацією.

Галина ТИХА

У Тернополі через борги комунальникам заблокували рахунки

Невеликі парки біля будинків можуть захистити тернополян від фатальної забудови