Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У збірній України з біатлону цього сезону виступатиме тернопільська четвірка!

Уже в неділю, 27 листопада, стартує великий біатлонний сезон. Точніше у неділю, двома змішаними естафетами, розпочнеться Кубок світу і перший його етап відбудеться у швецькому Остерсунді.

pidgrushnaya1А ще у п’ятницю, 25 листопада, в норвезькому Бейтостолені розпочнеться перший етап Кубка IBU, де стартуватимуть дублери основних складів усіх найсильніших збірних світу.

Та увага всіх любителів біатлону, найперше, безумовно, прикута до етапів Кубка світу, де стартуватимуть головні зірки цього виду спорту. Причому вже в Остерсунді стартуватимуть перші десятки торішнього біатлонного рейтинга і серед жінок, і серед чоловіків.

Щодо втрат, то у міжсезоння з більш-менш знайомих облич лише одна — полячка Новаковська пішла у декрет. Натомість після понад річної перерви повертається сильна словачка Кузьміна, а білоруска Домрачева, яка лише кілька місяців тому народила дитину, планує вже в січні взяти участь у своїх перших після декрету змаганнях.

А ось жіноча збірна України має аж три серйозні втрати. Найперше, до сезону навіть не готувалася Віта Семеренко, яка також нещодавно народила дитину і буде повертатися до активних тренувань хіба навесні. Друга втрата — її сестра Валя Семеренко, яка у міжсезоння мала великі проблеми зі здоров’ям і пропустила практично всю підготовку. Терміни її повернення поки не зрозумілі, але, можливо, після Нового Року вона таки вийде на старт. Нарешті недавню естафетницю і одну з лідерок збірної України та й усього світу грудня 2015-го Ольгу Абрамову таки дискваліфікували на рік за вживання мельдонія. Не будемо тут розповідати про всі перипетії такого рішення IBU, але зазначимо, що до змагань Ольга повернеться не раніше 4 лютого наступного року.

У таких умовах збірна України підходить до сезону в значно омолодженому складі:

– Олена Підгрушна (29 років);

– Юлія Джима (26 років);

– Ірина Варвинець (24 роки);

– Анастасія Меркушина (21 рік);

– Надія Бєлкіна (25 років);

– Яна Бондар (25 років);

– Юлія Журавок (21 рік);

– Анна Кривоніс (19 років);

– Марія Кручова (21 рік);

– Христина Дмитренко (17 років).

Перші чотири вже пройшли відбір і точно будуть стартувати на етапах Кубка світу та складуть четвірку класичної естафетної команди. Решті шести доведеться стартувати на першому етапі Кубка IBU в Норвегії, а вже дві кращих там приїдуть до Швеції.

Приємно, що серед цієї десятки аж три тернополянки — Підгрушна, Меркушина та Кручова. Щодо інших, то, очевидно, що у Бєлкіної та Бондар старт нинішнього сезону чи не останній шанс відібратися до першої команди, адже пізніше вибивати зі складу сестер Семеренко та Абрамову буде дуже складно.

Щодо нашої чоловічої команди, то тут поки вибір не такий багатий:

– Сергій Семенов (28 років);

– Дмитро Підручний (25 років);

– Олександр Жирний (29 років);

– Артем Прима (29 років);

– Віталій Кильчицький (29 років);

– Володимир Семаков (30 років).

Як бачимо, за винятком тернополянина Підручного, вся команда вже, як то кажуть, «у віці». Однак, молоді досвідчених поки не підпирають — Ткаленко, Тищенко, Дуць, Труш і Доценко поки будуть стартувати у Кубку IBU.

Чоловічу збірну України з нинішнього сезону очолив словацький фахівець Юрай  Санітра. Від нього всі чекають виведення команди на новий рівень, але чи вистачить у нього хисту покаже час.

Розклад першого етапу Кубка світу в Остерсунді

27 листопада. 16.30. Змішана естафета.

27 листопада. 19.10. Одиночна змішана естафета.

1 грудня. 19.00. Жінки. Індивідуальна гонка.

2 грудня. 19.00. Чоловіки. Індивідуальна гонка.

3 грудня. 12.45. Жінки. Спринт.

3 грудня. 15.45. Чоловіки. Спринт.

4 грудня. 12.15. Жінки. Гонка переслідування.

4 грудня. 14.20. Чоловіки. Гонка переслідування.

Олекса СОНЯХ

 

У Тернополі жорстоко побили військовослужбовця

Зима на носі, а на Тернопільщині ще не всі ями полатали