Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У частині Тернополя сьогодні відзначають храмовий празник

Парафіяни церкви св. Архистратига Михаїла (УГКЦ), що в Тернополі на вулиці 15 Квітня сьогодні відзначають храмовий празник.

muhailВелике свято – День святого Михайла, або Собор святого Архистратига Михаїла, відзначають 21 листопада.

Про те, що означає це свято і як його відзначають у Тернополі, «Галас» запитав у служителів церкви св. Архистратига Михаїла (УГКЦ), що в Тернополі на вулиці 15 Квітня.

– Сьогодні 21 листопада – велике свято Михайла, – каже сестриця Іванна. – У нашому храмі відбувається велика служба. Це свято дуже люблять і шанують, а наша церква ще й носить ім’я святого Архистратига Михаїла. У цю седмицю ми з вами святкуємо великий празник – Собор Архистратига Михаїла і всіх Небесних Сил – Ангелів. Усі вони разом і воєдино славлять Святу Трійцю, єдинодушно служать Богу. Архистратиг Михаїл був головним над всіма Небесними Силами тоді, коли повстав через гординю один із янголів – Люцифер, який раніше був близький до Бога і, якому були відомі великі таємниці, що Бог відкрив перед ним. Як вважають великі учителі Церкви, людину створили для того, щоб замістити кількість Янголів, які пали. Відтак, ми повинні ввійти до Собору Янголів. А для цього нам потрібно задуматися, яким чистим і святим повинно бути наше життя. Як, ще тут на землі, нам завчасно готуватися до життя поряд з Янголами, до того, що пристанемо до їх святого і світлого образу. Але для цього нам потрібно мати і думки, і почуття янгольські. Нам потрібно очистити місце для любові, підготувати своє серце до того, щоб прийняти любов надможливу, таку любов, якої від нас очікує Господь Бог. Це не складно, головне жити за заповідями Божими й виконувати їх.

Крім цього, ще починаючи з давні часів, київські князі вважали Михаїла своїм покровителем, зображали його на стародавніх гербах Києва. Образ цього святого присутній і на хоругві Богдана Хмельницького та на численних козацьких прапорах, тобто козаки його також вважали своїм покровителем і захисником. І не випадково, бо вважається, що образ святого Михайла уособлює перемогу добра над темними силами: гримить грім – значить святий Михайло бореться з нечистю. А за народними віруваннями 21 листопада часто випадає перший сніг, тому й прикмета: «Михайло на білому коні приїхав».

Галина ТИХА

Тернопільський спорт на вихідних: підсумки

На Тернопільщині мисливець знайшов у полі тіло замерзлого чоловіка