Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернополянка розповіла, скільки їй доведеться платити за тепло у трикімнатній квартирі

Незважаючи на те, що в Управлінні соціального захисту населення Тернопільської міської ради обіцяють перерахувати субсидії і внести їх у квитанції за листопад, тернополяни все одно турбуються про те, чи зможуть платити за комуналку.

groshiУ Тернополі субсидії отримують 45 тисяч сімей. Тим, кому пощастило більше, платитимуть за комуналку менше, решта тернополян змушені платити за комунальні послуги повну вартість.

Оплата варіюється і залежить від різних чинників. Наприклад, тернополяни, які мешкають у квартирах, де створено ОСББ, платять менше, ніж ті, за чиї будинки відповідають ЖЕКи. Це стосується як опалення, так і гарячої води.

В ОСББ куб гарячої води коштує 50 гривень, а жеку за куб гарячої води доведеться заплатити 70 гривень. Така ж ситуація і з опаленням. Будинки, де є централізоване опалення, його вартість залежить від погодних умов і відповідно до цього варіюється. В ОСББ ціна завжди стала й залежить від площі квартири й коливається в межах 13 гривень за квадратний метр, тобто якщо у вас квартира площею 60 кв. м., то вам доведеться заплатити 780 гривень за місяць.

Звичайно, що субсидії значно зменшують витрати на комуналку, але все знову ж таки відносно.

За словами Ірини Присяжнюк із Тернополя, вона сама мешкає в однокімнатній квартирі площею 32 кв. м. і працює медсестрою у психдиспансері. У неопалювальний період за комуналку платить у межах 300 гривень, в опалювальний період до цієї суми додається ще гривень 400. Тепер, отримавши субсидію, вона платитиме менше, але не набагато, адже з розрахунку на площу квартири й заробітну плату, отримала знижку 20 гривень на гарячу воду і 100 гривень на тепло.

Тернополянка Оксана Пасічник мешкає у трикімнатній квартирі площею 65 кв. м. У зв’язку з тим, що вона отримує зарплату вищу середньої, субсидія їй не виходить. Відтак у неопалювальний період Оксана платить за комуналку 700 гривень, а в опалювальний сума збільшується до двох тисяч.

А от Іван Остапчук, який також мешкає у трикімнатній квартирі площею 68 кв. м., каже, що субсидія значно полегшує оплату комунальних послуг. На їх сім’ю – чоловіка, дружину і двох дітей, вистачає допомоги, яку розрахували в Управлінні соціального захисту.

У них індивідуальне опалення і всієї субсидії вони навіть не випалюють, тому чекають, коли почне діяти анонсована міністром соціальної політики Павлом Розенком монетизація субсидій, згідно з якою, пільгові «куби» газу будуть переведені у гроші й ними можна буде розраховуватися за комуналку в неопалювальний період.

Галина ТИХА

Тернопільські “свободівці” отримали нового керівника фракції у міській раді

У Тернополі нетверезого водія нагородили відразу 4 протоколами про адмінпорушення