Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Агрофірма, яку викрили у несплаті 3 млн грн податків, влаштувала замовний пікет під податковою

У четвер, 3 листопада, у Тернополі під будівлею обласної державної податкової інспекції відбувся пікет, учасники якого звинувачували представників Державної фіскальної служби у «рекетирстві» та нібито незаконних діях по відношенню до дрібних аграрних підприємств Тернопільщини.

piket11Організатором мітингув Тернополі виявився Автомайдан Київ, гучна «діяльність» якого протягом останнього часу викликає в громадськості більше запитань, аніж відповідей.

Автобуси із мітингувальниками почали підганяти під податкову близько обіду. Учасникам протесту організатори роздали плакати із написами «Щоб ви жили на одну зарплату», «Заберіть свої лапи від аграріїв» тощо, а також намагалися підбурити їх до блокування роботи державної установи.

Несанкціонований пікет став новим витком у  справі ТОВ «Мрія Агро Підгайці» – сільськогосподарського підприємства, проти якого напередодні було порушене кримінальне провадження за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах (ч.3 ст.212 КК України).

Як повідомляють у відділі організації роботи ГУ ДФС у Тернопільській області, слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС в Тернопільській області саме проводиться розслідування у рамках цього провадження проти службових осіб вищезгаданого товариства, а на його майно, вилучене під час огляду та обшуку, накладено арешт. Нагадаємо, що викрили агропідприємство «Мрія Агро Підгайці» на тому, що воно, займаючись вирощуванням сільськогосподарських культур, не звітувало перед податковою службою, і тільки за 2015 р. ухилилося таким чином від сплати ПДВ на суму понад 3 млн грн.

piket12ТОВ «Мрія Агро Підгайці» орендує понад 1,5 тис. га угідь у Підгаєцькому районі Тернопільщини, а його назва невипадково співзвучна з ім’ям одного із найбільших аграрних холдингів України – компанії «Мрія Агрохолдинг». Так, «взявши за шкуру» злісного неплатника податків, податківці виявили ще й багато інших цікавих фактів.

Наприклад, що представники підприємства «Мрія Агро Підгайці», яке було створене 24 вересня 2014 року,  ввели в оману селян, ще тільки укладаючи з ними договори оренди земельних паїв: «ділки» позиціонували себе якраз представниками великого агрохолдингу «Мрія».

Саме у 2014 році «Мрія Агрохолдинг» оголосив дефолт і змінив власників, а фірма-клон, назва якої відрізняється лише одним словом, була завідома створена попереднім керівництвом «Мрії», щоб обманним шляхом вивести 1700 га земель, орендованих агрохолдингом. Також привертає неабияку увагу і той факт, що чисельність працівниківТОВ«Мрія Агро Підгайці» –  рівно 1 особа – директор, він же і головний бухгалтер. І це на підприємстві із земельним банком у понад 1,5 тис. га! До слова, засновником сільськогосподарського підприємстває підставна особа, яка не має жодного відношення до аграрного бізнесу.

piket13Проте, на думку пікетувальників, податківці застосували до «Мрія Агро Підгайці» «класичну рейдерську схему», а не викрили його ухилення від сплати 3 млн грн. податків.

Несплату податків вони називають «вигаданою», податкову міліцію – «каральними загонами» і «корупційногенним державним органом», а службовців ДФС Тернопільщини – «рекетирами в погонах, які тероризують підприємців Тернопільщини».

Однак під час пікету завдяки ГО «Самооборона Майдану Тернопільщини», представник якого Іван Ковалик оперативно прибув на місце події, виявилось: жодного пайовика ТОВ «Мрія Агро Підгайці» серед числа мітингувальників не було.

Натомість плакати тримали в руках жителі Хмельницької та Київської областей різного віку, які відповідали, що їх привезли стояти «проти безпрідєлу в Україні». Не можна не відмітити і великої кількості доволі юних осіб, на вигляд – вчорашніх школярів, відношення яких до сфери сільського господарства не можна назвати очевидним.

Ситуація почала прояснятися, коли у мікрофон пролунали звинувачення на адресу вже згадуваного вище агрохолдингу «Мрія». Організатори протесту почали переконувати людей, що саме «на замовлення» компанії «Мрія» Державна фіскальна служба блокує роботу їхнього підприємства. Адже на піку сезону їхня арештована техніка простоює, а вилучений врожай псується, щоб нібито нанести максимальні збитки дрібному агровиробнику, якого великий холдинг хоче «підім’яти під себе».

piket14При цьому в перших рядах обурених «аграріїв» красувався не хто інший, як Дмитро Бабінчук– засновник і директор компанії «Профіт-Контроль», скандально відомої через участь у рейдерських атаках на автотранспортне підприємство та технікуагрохолдингу «Мрія». Сам Дмитро вже не вперше відзначається своєю любов’ю позувати для фото на фоні пікетів: на початку жовтня він «засвітився» на акції протесту у Києві в оточенні кількох студентів, що демонстрували антимріївські лозунги за спинамисправжніх мітингувальників, котрі саме страйкували під Верховною Радою проти скасування спецрежиму ПДВ для аграріїв.

Як стає очевидно із цих подій у Тернополі, «привізні» показові пікети стають дедалі популярнішим інструментом маніпуляції у суперечках за землю та майно. Попри те, що мітинг «Мрія Агро Підгайці» не був анонсований, подію знімали відразу кілька відеокамер, що дає привід очікувати оприлюднення викривленої картини того, що відбувалося. В офіційному коментарі Державні служби застерігають, що висвітлення в ЗМІ завідома неправдивої інформації щодо вказаних подій є не що інше, як намагання вплинути на слідство з метою перешкодити у встановленні доказів злочинної діяльності та притягнення винних до кримінальної відповідальності, адже йдеться про серйозну суму несплачених податків – понад  3 млн грн.

Податкова інспекція підкреслює, що її метою є недопущення ведення тіньового аграрного бізнесу товариством у Підгаєцькому районі та ухилення від сплати податків. А відповідні слідчі дії, які ведуться  податковою міліцією під процесуальним керівництвом прокуратури, спрямовані на викриття та притягнення до відповідальності винних осіб, а також забезпечення відшкодування завданих державі збитків. Законність вказаних дій перевірено та підтверджено рішеннями суду.

Депутат, який на Тернопільщині займався сутенерством, досі не під вартою

Взимку за опалення доведеться платити по 40 гривень за квадратний метр