Школу майбутнього відкрили у Фінляндії. Тернополянам це варто побачити

Круто змінили навчальний процес у школі Saunalahti, яка знаходиться у фінському місті Еспоо. Почнімо з того, що сама споруда виглядає просто феєрично: при погляді на неї і не подумаєш, що це школа.

Більше схожа на музей сучасного мистецтва. Тут архітектори із VERSTAS Architects відійшли від нудного планування і розподілу на класи.

 

На 10500 квадратних метрах знаходяться початкова і середня школи, дошкільне відділення, дім молоді, театральний зал, столова, бібліотека, спортивний зал і багато іншого.

Навчання відбувається у невимушеній атмосфері. Кожна дитина сидить як хоче і де хоче, а спілкування між учнями під час уроків заохочується.

  


Більшість уроків будується на командно-проектній роботі. На офісному стільці на коліщатах, відрегульованому на зріст школяра, можна відкотитися у будь-який кінець класу. Бажаючі можуть прилягти на диванчик, підсунувши до себе приставний столик для ноутбука. Роль класної дошки виконує ноутбук, підключений до загальної мережі.

Столова – це місце зустрічі всіх учасників навчального процесу. Також там знаходиться сцена. Під час концертів, зустрічей, свят і фестивалів столова стає великим глядацьким залом.

Шкільний двір максимально підготовлений для того, щоб діти могли гуляти на великів перерві. Він розбитий на майданчики для різних вікових груп.

Вечорами школа перетворюється у дозвільний та спортивний центр для всіх мешканців мікрорайону. Тут відкриваються майстерні, спортивній зали і клуби за інтересами.

Для декорування інтер’єрів і фасадів споруди архітектори використовували екологічні природні матеріали, які створюють комфортну теплу атмосферу. Зовнішня цегла школа з навчальною метою вимурувана різними способами, місцями хаотично, щоб дітям довелось потримати руками будматеріали. А там, де можна повеселитися і відволіктися (у вестибюлі, на сходових майданчиках), стіни розфарбовані у яскраві кольори. У кожного класу є свій хол особливого кольору, заблудитися неможливо.

Відкриті простори тісно зв’язані з майданчиками внутрішнього двору, виділеними для кожної вікової групи, але, які являються частиною одного цілого.

Творці проекту вважають, що якщо поставити огорожу, то будь-якій дитині захочеться бунтувати, тому у школі двір відкритий. І звичайно, нема ніяких охоронців і рамок металошукачів. Правда, є відеокамери, але заходи безпеки не помітні.

Взаємодії з навколишнім середовищем допомагають широкі вікна, які виходять на вулицю. Галереї для школярів розміщені вздовж вікон, які виходять у шкільний двір. Так діти не відчувають себе закритими у чотирьох стінах.

У таких школах, які відійшли від класичної форми навчання, у дітей активно підвищується успішність і понижується кількість неврозів, властивих шкільному віку. Крім того, вони міняють соціальну ситуацію у районі в цілому, тому що дають можливість людям розвиватися у любому напрямку у майстернях, клубах за інтересами і спортивних комплексах.

Джерело: pixel.in.ua

-

This website uses cookies.