Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Чому на Тернопільщині не видають ID-карток особам, які досягли 14-річного віку?

З 1 жовтня поточного року особам, яким виповнилося 14 років, мали би видавати внутрішні паспорти у вигляді пластикової картки з вмонтованим електронним чіпом. Однак процес відклали на невизначений термін.

pasportyЗа словами головного спеціаліста по зв’язках з громадськістю і ЗМІ Управління державної міграційної служби у Тернопільській області Ірини Бойко, наразі ID-картки видають лише особам, які досягли 16-річного віку, а що стосується осіб, яким виповнилося 14 років, а також – решти громадян України, яким потрібні послуги паспортного столу, у випадку втрати паспорта, псування, зміни прізвища або необхідності вклеювання фотокарток при досягненні 25- або 45-річного віку, то їм ще таких послуг не надають.

– Коли запрацюємо наповну, поки що важко сказати, адже це залежить не від нас, – пояснює Ірина Бойко. – Закон мав би вступити в дію 1 жовтня цього року, але ще не затвердили всіх підзаконних актів. Ми до роботи готові і вже встановили спеціальне обладнання для видачі ID-карток у кількох районах.

Нагадаємо, паспорт громадянина України у формі ID-картки видають в Україні ще з січня 2016 року. Першим етапом було запровадження внутрішніх біометричних паспортів для осіб, яким виповнилося 16 років і які отримують паспорт вперше. У жовтні мав би стартувати другий етап – пластиковий паспорт з 1 жовтня повинні були видавати особам, які досягли 14-річного віку. Особам, що не досягли 18-річного віку, паспорт оформлятиметься на чотири роки, а всім іншим – на деять років. Перший раз – безкоштовно, а потім доведеться заплатити.

Галина ТИХА

На Тернопільщині водій “шістки” потрощив дерев’яну огорожу

Надал показав, що за підтримки громади, здатен “зламати хребет корупційних схем” окремих депутатів