Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Чи збере Володимир Кличко свої чемпіонські пояси?

Професійний бокс останніх років — річ доволі заплутана, і розібратися в ньому людині необізнаній дуже непросто. Мало того, що бокс поділений аж на понад 15 вагових категорій (деякі з них відрізняються лише на 1,5-2 кг), так ще й бої відбуваються під егідою чотирьох різних організацій — WBC, WBA, IBF та WBO.

klichko1Кожна з цих організацій має свого чемпіона світу в кожній з вагових категорій, а також офіційного претендента на чемпіонський титул та свій рейтинг найсильніших боксерів.

Коли хтось з боксерів стає чемпіоном світу за версією якоїсь з організацій, то автоматично вибуває з рейтингу всіх інших.

На піку своєї кар’єри брати Клички володіли всіма чотирма титулами чемпіонів світу в суперважкій вазі: Віталій мав чемпіонський пояс найпрестижнішої WBC, а Володимир трьох інших — WBA, IBF та WBO.

Відразу зауважимо, що заволодіти всіма поясами і бути абсолютним чемпіоном дуже непросто. Треба спочатку домовитися за об’єднавчі поєдинки з усіма іншими чемпіонами, перемогти їх, а потім ще й постійно проводити захисти за всіма версіями, адже організації вимагають, щоб чемпіон бився з їх офіційними претендентами.

Коли Віталій завершив кар’єру і став почесним чемпіоном, то Володимир дуже хотів прибрати до себе й титул WBC, але організація об’єднавчого бою постійно зривалася. І ось в розпал цих процесів Володимир… програв Тайсону Ф’юрі і всі решту поясів.

Подальший розвиток подій ви безперечно знаєте — через низку причин Тайсон поступово втратив усі свої пояси і тепер на об’єднання титулів, у кращому випадку, піде не менше 2-3 років. Чи є стільки часу у 40-річного Володимира Кличка (у березні йому вже виповниться 41 рік)? Великий знак запитання. Зауважимо лише, що попередній абсолютний чемпіон британець Леннокс Льюїс закінчив професійну кар’єру в 37 років.

Що ж тепер буде з титулами? Володарем поясу WBC, на який так довго полював Володимир, з січня 2015 року є 31-річний американець Деонтей Уайлдер. Він вже провів чотири захисти цього титулу, і, гадаємо, Володимиру ще не час думати про бій з цим американцем, тут би своє зібрати.

Титул IBF став вакантним відразу після бою Кличка та Ф’юрі. Ця організація неодноразово попереджала, що вимагатиме зустрічі свого чемпіона з обов’язковим претендентом, а Кличко та Ф’юрі відразу взялися за бій-реванш. Тож IBF відібрала свій титул у Ф’юрі і розіграла його між двома першими номерами свого рейтингу — Ентоні Джошуа та Чарльзом Мартіном у квітні 2016 р.

Титул виборов 27-річний британець Джошуа і саме з ним намагався провести об’єднавчий бій Володимир Кличко 10 грудня 2016 р. Однак, українець хотів, щоб на кону того бою обов’язково стояв і титул ще однієї організації — WBA. Але там дуже довго тягнули з рішенням, аж поки Кличко не отримав травму, і бій не скасували взагалі.

Між тим, четверта організація — WBO — ображена, що її при організації поєдинку взагалі ніхто не питав, також зробила свій титул вакантним. Його 10 грудня розіграють перші номери рейтингу WBO мексиканець Руїс та новозеландець Паркер. Отож, Кличко залишиться і без цього титулу.

Що далі? Очікується, що Володимир Кличко зможе залікувати травму гомілки на початку року і підготуватися до наступного бою десь на початку весни. Чи буде він комусь цікавий для організації бою? Без титулів (фактично, невизначеність залишається тільки з WBA, але не виключено, що й вона найближчим часом розіграє свій титул без участі Кличка), але з іміджем сильного і потужного суперника, навряд чи хтось захоче з ним битися добровільно.

До того ж Володимир став дуже віковим боксером, до якого поступово падає інтерес глядачів, отож, і телеканали не обов’язково будуть вимагати від чемпіонів організації боїв з українцем. Та й травми, які все частішають у кар’єрі Володимира, також можуть нагадати про себе ще не раз.

Отже, все проти Кличка, але, цілком можливо, що для нього ця ситуація стане своєрідним каталізатором- мотиватором, і ми ще побачимо грандіозне повернення.

Олекса СОНЯХ

У Києві не знайшли претендента на «жирну» посаду в Тернопільській області

Тернопільська депутатка захотіла змін і успішно реалізувала їх (ФОТО)