Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Через посушливе літо на Тернопільщині гине відомий природний заповідник

У природному заповіднику “Медобори”, який розташований у Гусятинському району масово всихають сосни.

sosna1Ситуація просто катастрофічна, адже із 800 гектарів хвойних насаджень, соснові дерева займають близько 50% площі.

Для території заповідника сосна є інтродукованою породою. Тут вид зростає поза межею природного ареалу, в умовах, які не є для нього сприятливими.

Через це насадження сосни часто пошкоджуються хвоєгризучими шкідниками та особливо інтенсивно кореневою губкою, що призводить до всихання, найчастіше ще в молодому віці.

Наприкінці літа поточного року при лісопатологічному обстеженні служба державної охорони природного заповідника Медобори” зафіксувала різке та інтенсивне всихання соснових насаджень. Сосна всихає куртинами, які налічують від 5-10 до 30-40 дерев.

Здебільшого всихає верхівка крони, тоді як решта нижніх гілок частково залишаються зеленими. В окремих деревостанах (на ґрунтах із близьким заляганням вапняків, а місцями їх виходами на поверхню) спостерігається до 50% всохлих дерев.

Це, ймовірно, пов’язано із тривалими надзвичайно посушливими періодами цього та минулого років, високими літніми температурами повітря та зниженням рівня ґрунтових вод, зазначають у Тернопільському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Служба державної охорони та науковці природного заповідника «Медобори» здійснюють нагляд за всихаючими сосновими насадженнями.

Жінка віддала 1000 доларів аферисту, який представився працівником поліції

Біатлоністка Олена Підгрушна розлучилася зі свободівцем Олексієм Кайдою