Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі пікетували альма-матер Ющенка

Колектив радгоспу «Тернопільський» вранці, 25 жовтня, пікетував Тернопільський національний економічний університет.

tneu4Люди вимагали у ректора Андрія Крисоватого, щоб їм повернули землі, які колись у них незаконно забрали, пише “20 хвилин”.

– Наша ініціативні група прийшла до ректора ТНЕУ по питанню виділення навколишніх земель сіл Кутківці та Пронятин для працівників колишнього радгоспу, – каже пікетувальник Володимир Борецький. – Справа у тому, що ще у 1994 році, коли усі колгоспи приватизовували, то і наш Родгосп почали приватизовувати. Після початку приватизації за вказівкою обласного керівництва, на той час це був Косенко, зупинили приватизацію без згоди колективу.

Згідно розпорядження Кабінету Міністрів ці землі передали під навчально-дослідне господарство і їх приєднали до університету. Тоді, за словами пана Володимира, частина людей була незадоволена, бо було порушення, вони добивались правди. А частина людей примирилась, бо була робота.

– Керівництво університету протягом усіх тих років дуже обіцяло, що купуватимуть техніку, людям виплачуватимуть заробітну плату, проте нічого не оновлювали, коштів не виділяли, – продовжує чоловік. – Господарство позбавили юридичного статусу і три роки тому люди перестали обробляти землю. Її почали здавати в оренду, а гроші з неї йдуть невідомо кому. Здати відкрито ці землі в оренду не можна, тому оформляють договір про співпрацю.

Коли господарство позбавили юридичного статусу, то землю захотіли переписати на університет, пояснює Володимир Борецький.  І це було порушенням земельного кодексу України, бо навчальні заклади не сільськогосподарського профілю не можуть мати землю для такого виробництва.

– Ми поставили питання, що раз така справа, що землею ніхто не займається, то нехай її віддадуть людям на приватизацію, –  пояснює чоловік. – У Міністерстві освіти сказали, що вони приватизації зробити не можуть, бо це не Міністерство сільського господарства. Тоді обласне керівництво, ми ходили до Степана Барна, запропонувало, що може видати 2 га під ОСГ (особисте селянське господарство).

Середній пай по області – 2,1 га. Земля, за яку воюють люди має 1415 га. Загальна кількість претендентів на приватизацію землі по 2 га – 280 чоловік. Тому люди хочуть, щоб їм віддали 588 га.

tneu3– У держгеокадастрі кажуть, що можуть видати ОСГ, якщо університет віддав би тих 588 га, а решту землі хай собі лишать, – каже пан Борецький. – Зараз така ситуація, що у Міністерстві сказали, якщо ректор ТНЕУ погодиться, то вони не проти. А ректор каже, що якщо Міністерство погодиться, то він не проти. І от вони між собою переписуються. Ректор надає неправдиву інформацію Міністерству.

Також люди ще збираються у прокуратуру, бо відкрито дві кримінальні справи, яку уже близько року не можуть розглянути і навіть хотіли закрити.

– Ми навели факти, які вказують на злочин і от хочемо дізнатись рішення по нашому питанню, – додає чоловік. Очікувати на ректора ТНЕУ — Андрія Крисоватого пікетувальникам довго не довелось.  – Є лист від Міністерства у якому є чітка відмова про приватизацію землі, я тепер знову їм написав, – пояснив пікетувальникам пан Крисоватий. – Ви кажете, що повинно бути чітко написано, що ми відмовляємося від землі. Від Міністерства має прийти відповідь, що вони делегують такі повноваження. Тільки є відповідь від Міністерства, я відразу ставлю питання на розгляд вченої ради. Університет не забирав землю, є розпорядження Кабміну, а відмінити цього розпорядження я не можу.

Нардеп Заставний вирішив прозвітувати про свої доходи, але не виходить

У Надала обігнали мера Садового за одним чистим показником