Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині не вродили цукрові буряки

У 2016 році площі під цукровим буряком  на Тернопільщині розширилися до 19 тис. га.  Це маленький прогрес порівняно з 2015 роком, який виявився катастрофічним в плані зменшення посівних площ під колись найбільш поширену сількогосподарську культуру області.

burjakПро тенденції розвитку галузі розповідає оглядач тижневика «Дзеркало тижня» Роман Якель. Рік у рік можна чітко відстежувати тенденцію: понад 90% обсягів солодких коренів висівають великі та середні сільгосппідприємства.

Господарства населення дедалі менше займаються цукровими буряками: і витратно, і не надто прибутково. Крім того, вони збагатилися гірким досвідом, як цукрозаводи обдурювали їх на забрудненості та цукристості буряків (штучно завищували перший показник і занижували другий).

Проте врожайність буряків зіграла із сільгоспвиробниками лихий жарт. Вона виявилася нижчою, ніж торік, — в середньому 412—414 ц/га (у 2015-ому — 440 ц/га). Цьогорічна літня спека, коли було обмаль дощів і в грунті бракувало вологи, висушила корінь буряка.

“З нинішніми цінами на пальне, насіння, засоби захисту, міндобрива, потрібно було вкласти в гектар посівів цукрових буряків, як мінімум, 30—33 тис. грн. Та навіть за таких умов отримати врожайність понад 500 ц/га не вдалося майже нікому із сільгосппідприємств”, — каже голова ради сільгоспвиробників області Микола Пилипів. А в господарствах населення, яке втрачає інтерес до вирощування буряків, урожайність цукристих взагалі видалася курям на сміх, — вона не перевищувала 300 ц/га.

Комунальники розповіли коли у Тернополі розпочнеться опалювальний сезон (ВІДЕО)

На Тернопільщині з приміщення “Нової пошти” зловмисник викрав 62000 гривень (ВІДЕО)