Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині активно готуються до виборів

11 та 18 грудня пройдуть перші вибори керівників та депутатів об’єднаних територіальних громад. За цим показником Тернопільщина – один з лідерів в Україні.

vyboryПерші вибори чекають 10 об’єднаних громад: у 9 ОТГ вони відбудуться 18 грудня, а ще в одній — Борщівській міській — 11 грудня.

Голів та депутатів рад обиратимуть у Трибухівській, Більче-Золотецькій, Коцюбинській, Вишнівецькій, Чернихівецькій, Гримайлівській, Залозецькій, Борсуківській, та Великодедеркальській об’єднаних громадах.

Ще у трьох громадах Тернопілля, які під цей час вже повністю закінчили процес створення, — Зборівській, Хоростківській та Товстенській — ЦВК наразі вибори не призначила. Таке рішення щодо цих трьох Тернопільських ОТГ Центральна виборча комісія арґументує так само, як і у випадку Воютицької ОТГ на Львівщині.

Мовляв, громади ці утворені на території кількох суміжних адміністративно-територіальних одиниць. Тож необхідною умовою для призначення виборів у них, згідно з роз’ясненннями ЦВК, є внесення змін до меж відповідного міста та району. «Вирішення таких питань належить до повноважень Верховної Ради України, а відповідні постанови Верховної Ради України про зміну зазначених меж до Комісії не надходили», — зазначено на сайті ЦВК.

Таке рішення Центральної виборчої комісії обурило і громади, і обласну владу, яка всіма силами намагається їх створювати. «Завдяки ЦВК нам ще трохи доведеться пожити в СССР», — пишуть у соцмережах обурені хоростківчани.

«У Товстенську, Хоростківську і Зборівську об’єднані територіальні громади увійшла 41 громада з населенням понад 40 тисяч мешканців, — каже директор Офісу реформ у Тернонопільській області Віктор Литвинчук. — ЦВК всупереч змінам до Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” та роз’ясненню Комітету Верховної Ради з державного будівництва заблокувала участь цих громад у цьогорічних виборах. Таким чином рішенням Комісії, яка давно вже втратила свою леґітимність, було знехтувано право жителів самостійно вирішувати свою долю. На сьогодні кілька громад подали свої позови до Окружного адміністративного суду Києва щодо визнання неправомірними постанов Центральної виборчої комісії щодо відмови у призначенні виборів в новостворених об’єднаних територіальних громадах. Чекаємо на результат, але паралельно працюємо над ще двома варіантами вирішення цього питання».

Тим часом Тернопільщина лідерує в Україні за кількістю створених об’єднаних територіальних громад. «Цього року процес об’єднання стрімко пішов догори, — переконаний Віктор Литвинчук. — Для прикладу, у Миколаївській області була одна громада, а нині вже двадцять, у Харківській не було жодної, а цьогоріч створено три. На Тернопільщині створено 39 громад. Я абсолютно переконаний, що при такій динаміці реформа місцевого самоврядування в Україні буде завершена до кінця 2017 — початку 2018 року. Реформу затягувати не можна. Це показує досвід інших європейських країн. Не виключаю, що якісь села ще залишаться необ’єднаними. Але це їхня воля. Вони самі обирають, в якій системі координат їм жити — в європейській чи в “совковій”. Ніхто силоміць не тягтиме їх в об’єднання. З часом життя розсудить, хто був правий, а хто помилявся».

Сьогодні на Тернопіллі лише починають підготування до виборів у громадах. Наразі тривають підготовчі роботи згідно з календарним планом ЦВК у всіх 10 територіальних громадах області, де відбудуться перші вибори.

Джерело: http://zbruc.eu/

Овчарук скликає сесію, але депутати переінакшили

Пересічним тернополянам уряд підніме зарплату на стільки ж, що й народним депутатам