Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Маємо проблему з управлінням комунальним майном, – опонент спікера про рік в облраді

Лариса Римар
Лариса Римар
Рік тому, 25 жовтня, партія «Громадянська позиція» вперше потрапила в Тернопільську облраду, здобувши 4 мандати. За цей час фракція пройшла довгий шлях від учасника коаліції під егідою Блоку Порошенка до відкритого опонента голови обласної ради Віктора Овчарука. Незважаючи на це, фракція ГП не поспішає залишати провладну коаліцію.

Про те, що вдалося зробити, а з чим виникли труднощі, голова фракції Лариса Римар розповіла кореспонденту «Галасу».

– Наша робота в обласній раді зосереджена на відстоюванні прав та інтересів мешканців Тернопільської області, а також на реалізацію передвиборчої програми, з якою йшли на місцеві вибори, – розпочала міні-звіт Лариса Римар. Депутати від «Громадської позиції» регулярно проводять зустрічі зі своїми виборцями, не обмежуючись лише днями офіційних прийомів. Наша фракція першою офіційно оприлюднила інформацію про місцезнаходження громадських приймалень і час прийомів виборців, як того вимагає Закон України «Про статус депутатів місцевих рад».
В обласній раді ми відстоюємо принцип відповідальності та рівності усіх депутатів перед законом. Мої колеги жодного разу не пропустили сесії чи комісії без поважних причин. Наша фракція також виступила ініціатором ухвалення Положення про конкурсний відбір на вакантні посади керівників комунальних установ та підприємств. На нашу думку, це створить прозорі правила здійснення кадрової політики і дасть можливість призначати на посади людей за здібностями, а не партійною приналежністю. З початку року за нашої ініціативи у план роботи обласної ради включили питання моніторингу використання земель сільськогосподарського призначення та захист прав власників землі. Сподіваємось, що цієї сесії ми таки заслухаємо ці питання. Я, особисто, є ініціатором розробки Дорожньої карти розвитку малого та середнього підприємництва в Тернопільській області, яка теж днями буде схвалена.
Наразі працюємо над порядком звітування наших комунальних підприємств і розробляємо індикатори оцінки ефективності їх роботи. Позаяк відсутність належного контролю з боку обласної ради, перетворила деяких керівників комунальних підприємств у «божків», які вважають, що депутати не мають права втручатися у їхню роботу. Всі комунальні підприємства, засновниками яких є Тернопільська обласна рада мають бути рентабельними та прибутковими, оскільки податок на прибуток цих підприємств зараховується до обласного бюджету.
Маємо також проблему з управлінням комунальним майном. Будемо ініціювати, щоб відділ майна в апараті Тернопільської обласної ради складався з щонайменше з 5-7 осіб, бо роботи багато, а працювати немає кому. Потрібно провести ретельний аудит, особливо тепер в умовах децентралізації та добровільного об’єднання територіальних громад.
Вважаю, що наша робота була б результативнішою, якби ми мали більше однодумців у раді та не сповідують вузькопартійні інтереси. Оскільки, я стала депутатом місцевої ради вперше, вважаю, що за цей період ми запропонували системні речі, які дають змогу в перспективі отримати нову якість роботи обласної ради.
Галина Тиха

Від тернополян знову заховали ангела (ФОТО)

На Тернопільщині 16-річний юнак отримав важкі травми у ДТП