Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

З яким доходом тернополяни можуть отримати субсидію на опалювальний сезон?

Сім’ї у Тернопільській області з однією дитиною із середнім достатком за комуналку доведеться взимку заплатити 793,6 грн – решту покриє субсидія.

subsydija2Субсидія розраховується індивідуально для кожної сім’ї: сума знижки залежить від доходу сім’ї і може бути незначною.

В Україні кожна друга сім’я цією зимою буде отримувати субсидію. Розмір “знижки” розраховується індивідуально для кожної сім’ї за спеціальною формулою.

В органах соціального захисту підраховують середній дохід на кожну людину, а потім з’ясовують, скільки конкретна сім’я може віддавати за комунальні послуги.

Якщо цієї суми недостатньо для оплати комунальних послуг в межах соціальної норми споживання, різницю покриє субсидія.

Як пояснюють у Кабінеті міністрів, українці повинні платити за комуналку в середньому 15% від свого доходу – решту покриє субсидія. При розрахунку субсидії у соціальній службі розраховують обов’язковий платіж для сім’ї. Незалежно від того, скільки використали ресурсів (в межах соціальної норми), платити доведеться фіксовану суму щомісячно.

Дохід на одного члена сім’ї ділять на базовий коефіцієнт 2 і прожитковий мінімум (1399 грн), отриману суму множать на 15%.

Наприклад, сім’ї у Тернопільській області з однією дитиною із середнім достатком за комуналку доведеться взимку заплатити 793,6 грн – решту покриє субсидія (а межах соціальної норми споживання). Згідно з даними статистики, середня зарплата у регіоні 3332 грн. Київській сім’ї із середнім доходом субсидія взагалі не належиться.

Детальніше про те, скільки заплатить за комуналку сім’я із трьох осіб з субсидією в різних регіонах, можна дізнатися, ознайомившись із інфографікою:

infografika1

На даний момент субсидії нараховують на соціальну норму споживання. Для газу це 1200 кубометрів за опалювальний сезон (6 місяців). Якщо сім’я платила за всю комуналку 400 гривень (15% від свого доходу), не дивлячись на те, скільки витрачали газу – 900 кубометрів за опалювальний сезон, чи 1200 – платити все одно потрібно 400 гривень.

Така схема, як кажуть у Міненерго, не стимулює українців економити енергоносії. Уряд розробляє проект монетизації субсидії – на них сім’я зможе заробляти до 10 тисяч гривень за опалювальний сезон.

Джерело: газета “Сегодня”

У посадовця лісгоспу, який рубав деревину на експорт, вилучили понад 10 тисяч доларів

Овчарук дозволив концерт Мірзояна в драмтеатрі