Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Завтра в Бережанах вшанують пам’ять героїв Листопадового зриву

Завтра, 1 листопада, в Бережанах відбудеться вшанування героїв, які полягли за волю свого народу й за незалежність держави.

lystopad1Зокрема, на могилах військового коменданта Бережанського повіту, полковника УГА, видатного Осипа Ковшевича та українського громадсько-політичного діяча Тимотея Старухи о 16.00 проведуть молебень.

– Це щорічний захід, але цього року організаторами виступає Бережанська міська рада й відділ культури, туризму та релігій міської ради, – каже один із організаторів, директор Бережанського краєзнавчого музею Олег Захарків. –  Ми завжди вшановуємо ці тривожні листопадові події. Українське повстання, організоване в ніч на 1 листопада 1918 року Українською Національною Радою силами Українських січових стрільців в Королівстві Галичини і Волині, з метою встановлення влади Української Держави, яка згодом отримала назву Західно-Українська Республіка. Тоді молодим борцям за свою волю вдалося цього досягти, бо, внаслідок цієї революції утворилася держава площею 70 тис. кв. км. Виникнення нової держави викликало невдоволення Польщі, яка, власне, й розв’язала українсько-польську війну 1918-19 років для захоплення Галичини. Захід у нас традиційно відбувається з прив’язкою до Бережан, адже ми маємо своїх видатних громадських діячів, Людей з великої літери – Осипа Кушевича, який був не останнім чоловіком у Західно-Українській Республіці, а також Тимотея Старуху, який також зробив чимало для власного народу. На їх могилах відбудеться молебень за участі громадськості, представників влади й військовослужбовців.

За словами Олега Мирославовича, ми не маємо права забути те, що вони для нас зробили. Такі військові меморіали є своєрідними формулами, знаками ідентичності. Вшановуючи 1 листопада полеглих борців, ми пам’ятаємо про нескореність їхнього духу, відданість ідеї, готовність віддати життя за ідеали, обов’язок перед новоствореною державою – стояти за її волю до смерті.

Галина ТИХА

Тернопільський нардеп задекларував чотири земельні ділянки у Буковелі

Екс-кандидат у мери Тернополя очікує квитанції за тепло