Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Як підняття мінімальної зарплати до 3200 гривень відіб’ється на тернопільських підприємцях?

Кабмін ініціює підняття мінімальної зарплати з нового року до 3200 гривень. Голова уряду відмітив, що таким чином мінімальна зарплата вперше дорівнюватиме прожитковому мінімуму.
grojsman1На жаль, у нас часто стається так, що влада однією рукою дає, а іншою відбирає. Тому тішитися тим, що грошей в гаманці побільшає, не варто, адже разом із зарплатою виростуть ціни на продукти харчування та послуги.

Що означає підняття зарплат для приватного бізнесу, які наслідки воно за собою тягне і що з цього вийде, ми поцікавилися в тернопільських підприємців.

– Наразі щось прогнозувати важко, але можу сказати напевно, що приватні підприємці не постраждають, постраждають працівники, – каже директор консалтингової компанії «Tax group» Тарас Мартинюк. – Приватні підприємці зможуть платити анонсовану прем’єр-міністром Гройсманом зарплату, бо нині працівники й так отримують три тисячі і більше. Різниця лише в тому, що в країні процвітає тіньова економіка і переважно більшість працівників отримують зарплату неофіційно. Після збільшення мінімальної зарплати вдвічі, збільшаться й податки, а щоб бути платоспроможним, роботодавцям доведеться звільнити частину працівників. До того ж автоматично зростуть на все ціни, бо чи товаровиробники, чи люди, які надають послуги втрачати не хочуть і не будуть. Але якщо з приватними підприємцями ще більш-менш зрозуміло, то я не знаю, як планують виплачувати зарплату бюджетникам, адже бюджет якось потрібно наповнювати. Тому якщо десь додадуть, то обов’язково десь дуже суттєво віднімуть. Не знаю також, що буде із субсидіями, бо з такими тарифами на комунальні послуги, гадаю, люди не захочуть працювати офіційно, а це ж знову таки удар по економіці.

Погоджується із своїм колегою Тарасом Мартинюком і приватний підприємець з Кременця Олександр Гринюк. За його словами, раніше роботодавці виплачували податок на єдиний соціальний внесок, який становив 36% від мінімальної зарплати.

Тоді мінімальну зарплату підняли до 1400 гривень і податок на єдиний соціальний внесок зменшили до 22%, сподіваючись, що роботодавці почнуть виплачувати офіційну зарплату. Але у зв’язку з тим, що в нашій країні нема довіри до влади, ніхто з тіні не вийшов. І знову ж таки вимальовується сумна картина – підприємці змушені виживати, заробляючи собі на життя, а олігархи, маючи великі компанії, ділять їх так, щоб вони підпадали під малі підприємства, таким чином уникаючи податку. І нічого не зміниться доки Гройсман, Порошенко і вся їх компанія не будуть вести чесну політику.

– Податки самі по собі не обтяжливі, – запевняє Олександр Гринюк, – але все потрібно розглядати в комплексі. Якщо підприємець заробляє достатньо і виходить на прибуток, то не думаю, що в нього є проблеми із сплатою податків. А якщо економіка не розвивається, нема прибутків і тут раптом влада змушує підняти працівникам зарплату вдвічі. Нема проблем зі сплатою податків, є проблеми із заробітком. За місяць заробити кошти і зі всім розрахуватися і ще й вийти в плюс, то надскладне завдання. А ще якщо врахувати оплату за комунальні послуги для підприємців, то це взагалі окрема тема. Якби із підняттям зарплати, чиновники десь взяли ресурси, щоб підняти економіку, то все було би супер, а так це відіб’ється на скороченні кількості працюючих.

Нагадаємо, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що з 1 січня 2017 року кожен працюючий українець не повинен отримувати зарплату меншу, ніж 3200 гривень. Це стосується не лише приватних підприємств, а й державної сфери.

Галина ТИХА

Надал показав, що за підтримки громади, здатен “зламати хребет корупційних схем” окремих депутатів

Тернополяни хвилюються за ціни, які будуть після підвищення мінімальної зарплати