Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернопільські каштани зацвіли по другому кругу (ФОТО)

Явище повторного цвітіння каштанів не таке вже й рідкісне і його можна побачити в різних рослин у другій половині літа й восени. Так стверджують тернопільські фахівці посилаючись на праці відомого еколога А.М. Гродзінського.

kashtany1Зокрема, дуже часто можна спостерігати повторне цвітіння білої акації, вишні, калини, горобини, бузини, а також ромашки непахучої, конюшини, льону та багатьох інших трав’янистих рослин.

– Причини несвоєчасного цвітіння рослин дуже різноманітні. Насамперед, це пов’язано з кліматичними умовами. Рання весняна посуха або пізні заморозки, які перешкодили нормальному розвиткові, обумовлюють «розтягнення цвітіння».

При настанні надзвичайно холодної погоди влітку або, навпаки, спеки восени – рослини бувають ніби обмануті, сприймають літо чи осінь за весну й починають невчасно цвісти, – розповіла ДОБІ головний спеціаліст – ландшафтник відділу благоустрою та екології управління житлово- комунального господарства, благуострою та екології ТМР Світлана Молодецька.

Фахівець додає, що фізіологія рослин пояснює це явище і тим, що при нормальній погоді рослина відцвітає і переходить у стан спокою. Формуються квіткові бруньки, які мали б зацвісти наступного року. Але стан спокою деяких рослин може перериватися, коли йдуть сильні дощі, а потім встановлюється тепла сонячна погода, і рослини знову починають цвісти.

– Часто повторному цвітінню рослин сприяють і інші несприятливі фактори: градобій, обламування гілок, об’їдання гусінню листя та інші пошкодження рослин. Обстеження каштанів, які повторно зацвіли, у багатьох містах України, виявили майже стовідсоткове пошкодження листя на деревах личинками нового для України виду шкідників – мінуючої молі.

На Тернопільщині засудили батька і сина, які викрали офіціантку

Раніше Тернопільщина за рік зменшувалася на одне село, а тепер на половину райцентру