Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Сергій Надал: Справедливі комунальні тарифи можна встановити лише на рівні міста

Тема тарифів знову привертає до себе увагу. З подачі уряду, з 1 вересня до школи підуть не лише діти, але й полізуть тарифи на електроенергію.

tarifРішення традиційно прийняли у шість чоловік, що входять до складу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Цікаво, що сума, якщо оперує шість членів НКРЕКП співмірна з половиною бюджету України, який затверджує аж 226 народних обранців, – пише Тернопіль-Файне місто.

Допоки тариф “приходить з центру”, він не відображає реалій і з кожним роком робить послуги для людей дорожчими без покращення якості, – в цьому твердо переконаний Сергій Надал, який основою діяльності на посаді міського голови запровадив програму термомодернізації житлового фонду. Програма вже допомагає тисячам тернопільських сімей економити від 30 до 70 % сімейного бюджету попри постійні зростання тарифів. Але у теперішніх умовах, попри інтенсивне залучення міжнародних коштів, міському голові важко втримати тарифи, бо він на них не впливає.

“Справедливого тарифу не буде, поки встановлювати тарифи будуть в “центрі”. Тільки на місцях можуть вирахувати, скільки потрібно платити і скільки населення здатне платити. Тут простіше підбити й енергетичний баланс і з’ясувати, де найбільші втрати тепла, які види ресурсів — такі, як газ, вугілля, біомаса — доцільніше використовувати. У Франції, Фінляндії, Польщі всі роботи пов’язані з функціонуванням ЖКГ та тарифами ведуться через муніципалітети, бо саме міські голови несуть політичну відповідальність перед громадянами. На центральному рівні встановлюють виключно якісні показники. Тобто, якою має бути температура води тощо. Решту узгоджується на рівні місцевого самоврядування”, – зазначив Сергій Надал.

“Навіть у житлових будинки, що стоять поруч можуть відрізнятися один від одного. При визначенні тарифу враховується досить широкий список критеріїв: конструкція будівлі, матеріал віконних і дверних прорізів, дах, вік будівлі та багато іншого. В Україні ще потрібно враховувати скільки люди реально можуть сплачувати. Якщо рівень несплати за комунальні послуги перевищить третину — у нас будуть великі проблеми із забезпеченням життєдіяльності місцевих громад. Тому тариф однозначно має визначатися на місцях”, – зауважив Сергій Надал

У тарифі має бути “інвестиція в економію”

Сергій Надал нагадав, що з Асоціація міст України вже ухвалювала відповідне звернення до глави уряду, парламенту та президента.

“Ми просили передати формування тарифів на місця. Бо сьогодні міські голови несуть лише відповідальність, проте жодним чином не впливають на тариф. Якщо б тариф формувався на місці, він містив би інвестицію в економію. Прибуток комунального підприємства — це гроші, які ми знову вкладаємо у оновлення обладнання, заміну зношених труб. Все це зберігає кошти тернополян. Але це можливо лише тоді, коли на місці визначається тариф. Зараз комунальні підприємства перетворюються просто у статистів, які передають кошти “у центр”. Якщо так триватиме далі, тоді комунальне господарство буде просто знищене. А послуги стануть ще дорожчими без покращення якості”, – зазначив Сергій Надал.

При цьому очільник Тернополя підкреслив, що він робитиме усе від нього залежне, щоб подібні катастрофічні сценарії не відбулися.

“Життя навчило нас не покладатися на державу. Ми знову будемо звертатися до уряду і парламенту з вимогою передати тарифи на місця. Проте паралельно продовжимо шукати кошти на термомодернізацію у міжнародних фінустановах. Моя мета, як міського голови, зробити місто самодостатнім та різко зменшити залежність від дорого газу. У першу чергу ми скорочуємо споживання за рахунок оновлення обладнання, утеплення будинків, заміни вікон, встановлення теплових лічильників. Досі у цьому питанні у нас була підтримка тернополян. Багато з них долучаються до програми термомодернізації на співфінансуванні. Я прошу тих, хто ще не долучився, відвідати оновлені будинки і поговорити з мешканцями. Переконайтеся, що це вигідно. І долучайтеся.

На сьогодні вже заплановано встановлення 460 лічильників тепла у рамках співпраці з різними міжнародними фондами. Ще 126 буде встановлено коштом міського бюджету. Поступово ми покриємо все місто”, – повідомив Сергій Надала.

Нагадаємо, раніше міський голова Тернополя рекомендував парламентарям та уряду скасувати ренту на видобуток українського газу, що дозволило б знизити вартість газу на 50 % та спрямувати цей газ на підтримку комунальних господарств. На думку Сергія Надала, такий крок дозволив би втримати тарифи на прийнятному рівні та дозволив, дав би місцевим громадам час на проведення необхідних реформ.

 

У Тернополі посадовець в якості хабара вимагав трикімнатну квартиру

Патрульна поліція Тернополя почала штрафувати водіїв маршруток і тролейбусів