Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Поляки у три етапи рятуватимуть Тернопільський став від водоростей і забруднень

На засіданні виконавчого комітету міської ради Тернополя затвердили початок дворічної програми, яка покликана відновити чистоту ставу та створити інфраструктуру навколо водойми.

%d0%be%d0%b7%d0%b5%d1%80%d0%be1Як розповів заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра, програма має 3 етапи.

Спочатку, враховуючи досвід польських науковців, які опікуються 12 ставками у місті Ольштин та надають консультації щодо подібних водойм, а також консультуючись із тернопільськими фахівцями, зокрема професором з педагогічного університету Василем Грубінко, спеціалістами  управління охорони використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в області, представники міської ради затвердять план очищення Тернопільського ставу.

«Ми разом із громадськими активістами «Скелі» виявили навколо озера труби, якими здійснюють забір води і зливають стоки.  Окрім того, внаслідок ініціатив уряду, є зараз мораторій на проведення екологічних перевірок щодо збитків, які природі завдають підприємства. Також є мораторій на перевірки лічильників водопостачання. Тому ми з фахівцями досліджуємо динаміку бактеріологічних  показників за останні 10 років і хочемо намалювати схему, звідки в наш став потрапляють стоки», – розповів Леонід Бицюра.

Уже відомо, що чимало шкоди завдають не лише надлишкові водорості та зарослі очерету, а й незаконні врізки від житлової забудови в районі Кутківець і Білої, а також із полів біля Пронятину.

Тож цьогоріч у Тернополі проаналізують усі фактори, які впливають на забруднення ставу, як їх позбутися та відновити водойму. Створять також план розвитку інфраструктури навколо ставу, окреслять можливості водних видів спорту.

Тоді як до реалізації усіх планів, щодо порятунку Тернопільського ставу, перейдуть лише у наступному році.

Світлана ВАСИЛИШИН

Підручники для тернопільських школярів уже надрукували, але ще не завезли у школи

На посаду директора Тернопільського драмтеатру претендують три кандидати