Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На фольклорно-мистецькому фестивалі “Борщівські вишиванки” виступатиме гурт “Рокаш”

Всіх поціновувачів українських традицій запрошують  відвідати IX обласний фольклорно-мистецький фестиваль «Борщівська вишиванка», який цьогоріч відбудеться 18 вересня у місті Борщів Тернопільської області.

%d0%b1%d0%be%d1%80%d1%89%d1%96%d0%b2-%d0%b2%d0%b8%d1%88%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b0«Борщівська сорочка з узором ріллі і кров’ю окреслена доля її», — поетичні рядки з пісні місцевого композитора Григорія Гоцка стали лейтмотивом минулорічного і цьогорічного фестивалів, знаком шани і пам’яті минулим поколінням борців за волю і незалежність України і подвигу її сьогоднішніх захисників – воїнів АТО.

Своє самобутнє мистецтво на фестивалі презентуватимуть кращі колективи та виконавці району, області, гості. В рамках фестивалю відбудуться виставки вишивок, виробів декоративно-вжиткового мистецтва майстрів Тернопільщини, фестиваль борщу «Борщ’їв-2016».

Також у рамках фестивалю проводитиметься благодійна  акція по збору коштів для потреб воїнів АТО, повідомляє прес-служба Тернопільської ОДА.

Довідково

Фестиваль був заснований у 2007 році. Його мета – відродження техніки вишиття борщівської сорочки, збереження автентичності українського національного костюма. Характерна риса борщівської вишиванки – чорне, густе вишиття по рукавах і конопляне полотно.

Борщівська вишиванка вже віддавна стала своєрідною візитівкою Тернопільщини. За легендою її поява пов`язана з подіями XV-XVII ст., коли Борщівський край потерпав від нападів турків і татарів. Після одного з таких набігів у кількох наддністрянських селах загинули всі чоловіки. Тоді дівчата й жінки заприсяглися протягом кількох поколінь носити жалобу за загиблими і вінчатися у сорочках, вишитих чорними нитками.

Якщо в Україні відомо понад 100 технік, то на Борщівщині майстрині користуються понад 50-ма техніками у вишитті борщівських сорочок. Нитки використовують шерстяні, бавовняні, муліне в поєднанні з металічними нитками. До речі, вишивка з металічними нитками, якими оздоблювалася уставка на  сорочках, практикувалася лише на Борщівщині.

Програма фольклорно-мистецького фестивалю «Борщівська вишиванка»

11.00 год.  Відкриття  етнографічної  виставки «Борщівська  народна  сорочка»  з фондів Борщівського обласного  краєзнавчого  музею (Борщівський обласний краєзнавчий музей)

Майстер-клас з технології  крою, техніки  шитва та  вишивки  борщівської сорочки  за участю авторів книги  «Борщівська народна сорочка» Людмили та Олексія Покусінських (центральна районна бібліотека).

12.00 год.  Відкриття  виставки вишиванок сіл району «Село моє у вишиванках розквітає і лине пісня понад краєм», декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва  майстрів Тернопільщини (центр міста)

Виставка-розпродаж  робіт  учнів загальноосвітніх навчальних закладів  району «Україно! Ти моя молитва!..» (майдан  Свободи).

13.00 год.  Фестиваль  борщу «Борщ’їв 2016»:

–  майстер – клас з приготування  борщу по рецепту народного артиста України Григорія Драпака за участю  фольклорного  колективу «Баламути» (Білорусія  м.Мінськ),

–  частування  борщем, приготовленим  сільськими господинями,

–   концертна  програма (майдан Незалежності).

15.00 год.  Фольклорно-мистецьке дійство «Чорна борщівська сорочка – краю мого оберіг» за участю обрядово-фольклорних, хорових, хореографічних, інструментальних колективів, вокальних ансамблів, солістів-вокалістів району та області, гостей: Героя України, лауреата Шевченківської  премії, народного артиста України Василя Зінкевича, народного артиста України Григорія  Драпака, Волинського  Державного академічного народного хору, гурту «Рокаш» (м. Мукачеве), поета-пісняра Степана Галябарди (м.Київ), мистецьких колективів Київської, Хмельницької, Львівської, Луганської, Тернопільської  областей (майдан Свободи).

У Тернополі під колесами вантажівки загинув 5-річний хлопчик

У Тернополі тривають роботи із встановлення пам’ятника Героям Небесної Сотні