Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Кому вигідний «тернопільський Шанхай»: вся правда про стихійний базар на вул. Живова

На останній сесії Тернопільської міської ради депутати проголосували за збереження «тернопільського Шанхаю». Про це заявили підприємці, які працюють на ринку по вул. Живова (неподалік критого ринку).

%d1%88%d0%b0%d0%bd%d1%85%d0%b0%d0%b91
“Тернопільский Шанхай” перед критим ринком

Шанхай чи сучасний торгівельний центр?

«Більше 10 років ми працюємо в умовах 90-х років. Це впливає на наші заробітки. Адже людям не зручно, ходити по розбитих тротуарах та «китайських кіосках». І ось, коли всі підприємці наших торгових рядів отримали шанс працювати у сучасному торговому центрі, група наших колег, купившись на вмовляння окремих депутатів, вирішила й надалі працювати в умовах «тернопільського Шанхаю», – підкреслив підприємець Колеснік Сергій Володимирович.

Нагадаємо, на місці 42 торгових «точок» на вул. Живова уже цієї осені мало розпочатися будівництво масштабного торгово-офісного комплексу, який забезпечить значно кращі умови праці, аніж ті, що є зараз.

За умовами інвестиційного договору, інвестор має за власний кошт упродовж 25 місяців побудувати нові торговельні приміщення. За це він зобов’язується облаштувати пішохідні переходи, поставити камери спостереження, облаштувати паркінг та зробити на зупинці «Центральний ринок» табло з графіком руху транспорту.

Крім того, «Спілка підприємців», яка мала реалізувати цей інвестиційний проект, гарантувала, що робочі місця залишаться за усіма людьми. Переможці інвестугоди навіть продемонстрували депутатам також і презентацію їх проекту, щоб наочно продемонструвати, що саме вони планують звести на місці 42 кіосків. Однак, депутати, всупереч закону, скасували інвестиційну угоду.

%d1%88%d0%b0%d0%bd%d1%85%d0%b0%d0%b92Хто організував «виставу» біля міської ради 19 серпня?

Підприємець Юркевич Лариса Іванівна твердо переконана, що її окремих колег просто ввели в оману, а справжня причина скасування інвестиційної угоди – намагання знищити їх бізнес.

«Насправді ситуація до болі проста. З початку всі підприємці погодили на пропозицію інвестора. На час будівництва торгового комплексу, ми отримували альтернативні місця роботи. Але, згодом, підбурювані окремими міськими депутатами, частина моїх колег пішла під міську раду та  розіграла виставу . Кому це треба? Однозначно, від цього виграють інші торгівельні комплекси, які діють у цьому районі. Їм невигідно мати по-сусідству, практично біля оновленого автовокзалу, ще один сучасний торгівельний комплекс. Різноманітні «базарні Шанхаї» біля автостанції їх влаштовують на 100 %», – зазначила підприємець.

МАФи на червоній лінії мають демонтувати

На думку підприємця Росомахи Олександера Володимировича, підприємці, які торгують біля входу в критий ринок можуть не встигнути провести благоустрій території.

«Організатори протесту під міською радою в першу чергу ввели в оману себе. Адже, для прикладу, один з ініціаторів пікетування Володимир Гагатко заявляв, що самі підприємці здатні провести благоустрій території. По-перше, це не реально. Ми стільки не заробляємо. Що й довів сам підприємець пан Гагатко, який вже написав заяву на мерію з проханням провести благоустрій за кошти міста. По-друге, без нормально розробленого проекту, благоустрій території заборонено проводити. Наші кіоски розташовані на червоній лінії», – підкреслила підприємець.

%d1%88%d0%b0%d0%bd%d1%85%d0%b0%d0%b93Підприємець Скіп Сергій Володимирович нагадав своїм колегам, що, відповідно до Генплану, їх кіоски на червоній лінії можуть просто демонтувати.

«Кіоски, які зараз стоять на вул. Живовій, розміщені на червоних лініях. Про це чомусь всі забули. Червоні лінії – це межі між територією забудови та територією вулиць. Кіоски вздовж вулиць планом червоних ліній не регулюються. Тобто, відповідно до законодавства, якщо не буде збудований торгівельний центр, більшу частину наших кіосків можуть просто демонтувати. Малі архітектурні форми (МАФи – ті ж кіоски), які розташовані на червоних лініях вже декілька років демонтують в Києві та інших великих містах України. Цей процес вже почався у Тернополі, адже це вимога законодавства України», – підкреслив Сергій Володимирович.

Альтернатива є: приклад овочевого ринку на Шептицького

«Своїм колегам-підприємцям хочу порадити подивитися на овочевий ринок на Шептицького. Рік назад стихійний базар перетворили на  сучасний торговий комплекс . Для торговців тут побудували спеціальне приміщення, обладнане сигналізацією та сучасною системою вентиляції. Хоча на початках, як і на нашому базарі, частина торгівців  противилася таким змінам, воліючи продавати городину «із-землі». У нас є альтернатива: або ми будемо працювати у нових цивілізованих умовах або наш бізнес буде знищений. Перед тим, як працювати на політиків та їх бізнес-шефів подумайте про нас усіх, про наші сім’ї», – порекомендував своїм колегам-підприємцям на вул. Живовій пан Колеснік Сергій Володимирович.

Більшість підприємців, які працюють у кіосках на вул. Живовій закликають міського голову Тернополя Сергія Надала завершити інвестиційну угоду, яка дасть їм змогу працювати, а тернополянам, купувати товари, у зручних умовах.

 

На околиці Тернополя п’яні молодики влаштували масове побоїще

Тернопільські водії п’ють так, ніби алкоголь і бензин здешевіли, а штрафи знизили