Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У тернопільському медичному університеті розповіли про підсумки вступної кампанії

За набором на спеціальність «Лікувальна справа» заяви подали 4366 вступників, а це вдвічі більше ніж торік.

медуниверситетЗагалом під час вступної кампанії-2016 своїх майбутніх студентів у Тернопільському державному медичному університеті ім. І. Горбачевського відбирали з-поміж 8 000 абітурієнтів.

На спеціальності «Лікувальна справа» є 750 місць, з них 250 відведено для іноземних вступників, 200 – державне замовлення і 300 місць для українських абітурієнтів, які навчатимуться за контрактом. На другий курс лікувальної справи захотіли поступити 272 особи, але за ліцензією у вузі набрали лише 65 студентів. Та від помилок не застраховані навіть найрозумніші студенти, які вибороли пільгові місця.

 

«До 5 серпня 200 абітурієнтів, які подавали заяви в електронній формі та отримали державні місця, мали подати оригінали документів, але це зробили лише 186 осіб. Ми звичайно інших не виганяємо, а рекомендуємо їх на навчання, тільки уже за кошти юридичних і фізичних осіб», – розповів відповідальний секретар приймальної комісії Тернопільського державного медичного університету ім. І. Я. Горбачевського Григорій Загричук.

На іншому найпопулярнішому напрямі у тернопільському медуніверситеті, «Стоматології»,  за ліцензією дозволено навчати 200 студентів, тоді як у 2016 році на спеціальність спробували вступити 1297 абітурієнтів. Отож, освоювати стоматологію у нашому медуніверситеті будуть 150 українців і 50 іноземців. На другий курс заяви подали 74 вступника, однак за ліцензією зможуть навчатися 60 осіб. Тоді як пільгових місць за державним замовленням на стоматології лише 4.

«Держава розуміє, що стоматологія і фармація сьогодні у приватних руках, тому й обмежує замовлення на цих спеціальностях», – додав Григорій Загричук.

Отож на спеціальності «фармація» у тернопільському медуніверситеті немає жодного пільгового місця. Але загалом, на денну і заочну форми, на перший і другий курси у 2016 році подали заяви 892 абітурієнти. З них аптечну справу освоюватиме лише 250 українських студентів і ще 25 іноземців.

На спеціальність «Сестринська справа» цьогоріч подали заяви близько 600 осіб, розповідають в університеті. Оскільки  абітурієнтам пропонують не лише денну та заочну форми навчання, а, з базовою освітою, студенти можуть навчатися сестринській справі і дистанційно.

Окрім того, користується популярністю і спеціальність «Фізична реабілітація». Так як при ліцензії на 30 місць, під час цьогорічної вступної кампанії заяви подали 178 абітурієнтів.

Світлана ВАСИЛИШИН

У Тернопільському районі втопився молодий чоловік

У Тернополі громадянин Нігерії покусав поліцейського