Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Близько 33 млн. грн. у Тернополі бракує на зарплату вчителів

Таку цифру міський голова озвучив на серпневій педагогічній конференції.

грошіЯкщо Тернопіль не отримає дотації на освіту із державного бюджету, кошти на зарплату педагогів доведеться шукати у міській казні.

Ця ситуація для міста несподіванкою не була. Адже проблема із грішми виникла при оплаті відпускних, зокрема для викладачів професійно-технічних училищ.

Тоді кошти перерозподілили із зарплатного фонду працівників дитячих садків та шкіл. Тож тепер міській раді доведеться їх повернути.

Проте і раніше у Тернополі не сподівалися, що держбюджет зможе забезпечити потреби закладів освіти міста у повній мірі.

Як розповів міський голова Сергій Надал, у 2015 році на освіту витратили 368,4 млн. грн., з яких 184 млн. грн. надійшло з державної казни, а 147,7 млн. грн. виділили з міського бюджету Тернополя.

Цьогоріч на роботу освітньої галузі місто отримало 189 млн. грн., а доклали з бюджету Тернополя – 147,7 млн. грн.

Однак і при фонді у 454,8 млн. грн. на потреби освітніх закладів грошей бракує.

«При цьому, навіть з грішми, які ми додали з міського бюджету, ще не хватає приблизно 33 млн грн. до кінця року, щоб повністю забезпечити зарплатою працівників освіти, тобто шкіл, садочків, профучилищ, тощо. Оскільки кожного року збільшуються видатки на проведення ремонтів, придбання обладнання», – пояснив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Для порівняння очільник міста назвав ще кілька цифр. У попередні роки, на матеріально-технічну базу для освітніх закладів, з міського бюджету Тернополя виділяли не більше 8 млн. грн. Торік фінансування збільшили до 17 млн. грн. А в 2016 – до 33 млн. грн.

Зокрема, з цих грошей цьогоріч взяли кошти на встановлення 3-х універсальних спортивних майданчиків у 6,7 та 8 школі. Також з 1 вересня запрацює новий дитячий садок №3.

Світлана ВАСИЛИШИН

Чому українці потрапили в Іловайський котел, розповів вояк із Тернопільщини

У Тернополі на залізничному вокзалі затримали харизматичного дебошира