Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

8 унікальних місць, які варто побачити у мальовничому Кременці

Кременець затишне містечко на півночі Тернопільської області, оточене сімома горами, з численними архітектурними пам’ятками, історичними будівлями, красивими святинями. Сюди приїжджає велика кількість туристів не лише з України, а й з усього світу.

ЄЗУЇТСЬКИЙ КОЛЕГІУМСимволом Кременця є гора Бона, на вершині якої красуються руїни князівської фортеці ХІ-ХІІІ століть. Дослідники стверджують, що назва гори та замку походить від імені королеви Бони, постать якої в народних переказах і легендах окутана підступністю і жорстокістю. Бона — найвища точка Волині. Її висота становить 397 м над рівнем моря. Схили гори вкриті сосновим лісом, в якому б’ють цілющі джерела.

Крім руїн замку, Кременець має ще декілька старовинних пам’яток. Найкрасивіша будівля у Кременці — комплекс споруд Єзуїтського монастиря і колегіуму, в зовнішньому і внутрішньому вигляді яких переплелися грайливе рококо і величне бароко. Комплекс складається з двох навчальних корпусів, які примикають до Преображенської церкви. У XVIII столітті Єзуїтський колегіум вважався одним із найбільших центрів освіти на заході. Зараз у цьому будинку розташовується Кременецький педагогічний інститут ім. Шевченка. Навпроти Єзуїтського монастиря знаходиться Миколаївський православний собор, який у XIX столітті був перебудований із францисканського костелу в православний монастир із пишним бароковим стилем.

За переписом населення 1921 року, 40% жителів Кременця становили євреї. Єврейська громада міста нараховувала 6 397 осіб. Колись тут діяла синагога, в якій німці в період Другої світової війни зробили гетто. Зараз це будівля автобусної станції на вулиці Дубенській. Завітавши до Кременця, варто відвідати костел святого Станіслава, житловий будинок «Близнята» — унікальну барокову споруду XVII–XVIII століть, що складається з двох однакових з’єднаних будинків з окремими двосхилими дахами. Вражають архітектурними формами палац Кароліни Дзембовської в стилі класицизму, П’ятницький цвинтар із могилами українських козаків, військове кладовище.

Величною є будівля музею уродженця Кременця — польського поета Юліуша Словацького. Доглянуте подвір’я, тендітні берізки. Серед них спрямований у далину погляд Словацького, увічненого у скульптурі. За дверима музею, в Кременецькому, Віленському, Варшавському, Паризькому залах, кімнаті мандрів, залі пам’яті, салоні пані Соломеї, кабінеті жіночої скорботи панує поетичний світ, ховається минувшина міста.

Підготував Андрій ОМЕЛЬНИЦЬКИЙ.

СИНАГОГА КОСТЕЛ СТАНІСЛАВА БОНА МУЗЕЙ СЛОВАЦЬКОГО

Неспокійний молодик спочатку влаштував бійку, а потім скоїв ДТП

Тернополянин потрапив у ТОП-25 кращих яхтсменів Олімпіади