Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Стару 2-кімнатну квартиру у Тернополі можна купити майже за ціною нової 1-кімнатної

За нове житло у Тернополі покупці готові заплатити значно більше, ніж за побудоване у 80-90-х роках. Тому від початку року ціна квартири на первинному ринку непохитна.

будинокНатомість вторинний ринок тріщить по швах. Через непідйомну комуналку та відсутність індивідуального опалення, вартість побудованої ще 20 років тому 2-кімнатної квартири сьогодні коштує майже на рівні з новою однокімнатною квартирою – 25 тис. доларів проти 22 тис. за нове житло.

У тернопільській агенції нерухомості «Секвойя» відзначають, що пайова частка у будівництві нового житла сьогодні коштує близько 500 дол. за кв. м, тобто по завершенню будівництва в середньому однокімнатна квартира коштуватиме 22 тис. дол.

«Тоді як нова 2-кімнатна квартира коштує близько 32-35 тис. дол., 3-кімнатна від 45 тис. дол. Вторинне 1-кімнатне житло вартує від 18 тис. дол., 2-кімнатна квартира від 30 тис. дол., хоч ще 2 роки тому ціна такого житла була 50 тис. дол», – розповів директор агенції нерухомості «Секвойя» Віталій Бурда.

Водночас директор іншої агенції нерухомості «Європа» Ірина Гаврисюк відзначила, найдешевше нове житло продають у селах навколо Тернополя. Наприклад у Березовиці за м кв. просять 8,5 тис. грн. (за нинішнім курсом близько 330 дол.). В центрі Тернополя м. кв. нової квартири може коштувати і 15 тис. грн. (понад 580 дол.) Якщо житло уже здане в експлуатацію, має необхідні документи, власники можуть його продавати і за 550 і 600 дол. за м кв.

Оренда житла подорожчала у Тернополі ще на весні, повідомляли тернопільські ріелтори. Але серпень – період, коли в місто, на навчання, повертаються або ж вперше приїжджають студенти. Тому власники тернопільських квартир не втрачають нагоди і використовують серпень для підвищення орендної плати.

«Оренда в нас болюче питання. Тому що попит великий, а житла не вистарчає. Звичайно. Через це власники взагалі трохи завищують ціну житла, навіть якщо у ньому не такі вже й хороші умови. Дешевшої 1-кімнатної квартири ніж за 2 000 грн. на місяць сьогодні у Тернополі не знайти», – додала Ірина Гаврисюк.

Фахівці також відзначили, оренда 1-кімнатної квартири в Тернополі може вартувати від 150 дол. і вище, якщо у ній будуть покращенні умови проживання: індивідуальне опалення, нові меблі, вікна чи сантехніка, або ж навіть розташування у новому мікрорайоні міста.

Світлана ВАСИЛИШИН

Чому пророцтво Наталки Михно щодо України може здійснитися?

Тернопільська фабрика “Текстерно” почала випускати тканину, яка не горить і не мокне