Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У міській раді знайшли дві причини, щоб демонтувати літак на Східному масиві

Петицію про збереження пам’ятного знаку «Літак» розглянули у міській раді. Автор документу пропонував зберегти монумент без змін, і зробити його комплексну реставрацію.

БесагаПетиція набрала 324 із 300 необхідних голосів. Що робити далі із пам’ятником вирішували на черговому засіданні виконавчого комітету міської ради 25 серпня, пише ЗЗ.

– Була пропозиція художника архітектора Івана Осадчука щодо встановлення на цьому місці пам’ятника Трійці, – розповів Василь Бесага, начальник управління містобудування, архітектури і кадастру. – Її розглянули і підтримали на архітектурно-містобудівній раді при умові доопрацювання об’ємно-просторового рішення. У попередні роки також були пропозиції демонтувати літак і встановити там пам’ятник Данилу Галицькому, Незалежності, визвольним рухам, але пам’ятник залишався на тому ж місці. Зараз є нова пропозиція та надійшла петиція і маємо її розглянути. Є акт обстеження від 23 листопада 2012 року, у якому комісія запропонувала демонтувати вказану композицію, оскільки вона перебуває у поганому технічному стані: необхідно міняти обшивку, робити реставрацію консолі і несе загрозу життю людей. Я розумію, що петиція набрала більше 300 голосів проти демонтажу, але більшість населення за те, щоб питання розглянула міська рада і фахівців.

Заступник міського голови Леонід Бицюра зазначив, що жодної історично-культурної цінності цей об’єкт немає, він навіть не був занесений у Держреєстр пам’ятників.

– Рішення про те, що повинно бути на місці літака мають приймати люди, які мають відповідну освіту, фах і досвід: архітектори, скульптори, художники, – додав Леонід Бицюра. – Пропоную оголосити конкурс на відбір пропозицій.

Заступник міського голови Владислав Стемковський наголосив, що літак необхідно демонтувати поки є можливість, а не чекати поки він впаде під дією вітру чи іншої стихії.

– Петицію ми розглянули, – підсумував Сергій Надал. – Враховуючи висновки комісії щодо його аварійного стану, немає потреби його утримувати, враховуючи закон «Про декомунізацію» також немає потреби його утримувати. Є пропозиція доручити управлінню архітектури оголосити конкурс серед тернополян на кращий проект пам’ятника, який може бути на місці літака.

Міський голова уточнив, що літак не буде демонтований до того часу поки не буде остаточно вирішено, що буде на його місці. Пропозицію міського голови члени виконкому підтримали.

 

На Тернопільщині 31-річний чоловік стріляв у неповнолітнього

На Тернопільщині виявили понад п’ять тисяч трудових нелегалів