Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Жителі Тернопільщини самі вбивають річки, котрі ще не пересохли

Вже другий рік поспіль у багатьох селах Тернопільщини не вистачає води. Кілька річок в області просто пересохли. Втім, мешканці Тернопілля не роблять із цього належних висновків.

СеретНа Тернопільщині питну воду все більше забруднюють промисловими стоками. Тільки у 2015 році у річки, ставки та озера Тернопілля комунальні і промислові підприємства злили 70 мільйонів кубометрів нечистот.

Тернопільщина накопичує промисловий бруд у водоймах, що впливає на якість і питної води – не приховують у Державній екологічній інспекції області.

Хоч сьогодні усім виробництвам екологи нарахували вартість завданих збитків, передбачену законодавством, проблему потрібно вирішувати на державному рівні.

Адже достатніх коштів на побудову сучасних очисних споруд на усій території краю ні в місцевих, ні в обласному бюджетах немає.

Окрім того невирішеною залишається проблема скиду зворотних вод з вигребів.

«У селищах і селах, де відсутня централізована мережа, зворотні води  приватні перевізники виливають у річки, придорожні лісосмуги по рельєфу та у яри. Ми то можемо десь тут трошки під Тернополем ловити їх, що ми і робимо, але для усієї області ресурсу не маємо», – розповів перший заступник начальника Державної екологічної інспекції в області Юрій Рослий.

Якщо у населених пунктах Тернопілля збереглися очисні споруди – вони морально застарілі і через велику енергозатратність не використовуються. Однак перші кроки у встановленню нових очисних обласна влада все ж робить.

«Очисні функціонували тільки в Тернополі. За рік часу ми зробили їх у Шумську, у цьому році другий етап завершуємо у Ланівцях, Збаражі, Хоросткові і в Бережанах. Зазначу що в усіх громадах області, особливо там, де є міста, питання першочергової субвенції з держбюджету буде стосуватися очисних споруд», – зазначив голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

Та у 2016-му не лише завершують розпочату торік роботу. Над новими очисними спорудами працюють у Копичинцях і в Товстому.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

Тернополяни у Києві бунтують проти здирницьких тарифів (ФОТО)

Тернопільські водії не перестають дивувати навіть поліцейських