У Тернопільській облраді бродить привид комунізму і популізму

Депутати Тернопільської обласної ради вважають себе демократами чи націоналістами, сповідують європейські цінності, але декомунізація їх схоже не торкнулася.
І стосується це насамперед націоналістичної “Свободи”. Щоразу коли потрібно сподобатися виборцям, ця політична сила піднімає питання закупівельних цін на молоко.

Так, на останній сесії Тернопільської облради саме з подачі “Свободи” депутати більшістю голосів прийняли своє чергове молочне звернення.

Обласні парламентарії пропонують уряду встановити мінімальну закупівельну ціну на молоко у розмірі 4 гривні за 1 літр.

Здавалося б усе правильно, адже де таке чувано, що у селян купували молоко по 3 гривні за 1 літр, а в магазині воно коштувало 15 грн?

Але вся біда в тому, що часи недобудованого соціалізму, коли влада контролювала і сама встановлювала ціни, уже минули. В Україні ринкова економіка і місцеві органи влади не мали б займатися регулюванням цін. Тим паче комуністичні методи управління економікою не мали б демонструвати ті, хто гордо називає себе націоналістами.

А якщо вже вирішувати питання закупівельних цін на молоко, тоді варто було б також прийняти звернення до уряду і щодо зменшення податкової бази для переробників молока, зменшення цін на пальне і т. д.

Адже селянин, продаючи свою продукцію переробникам, не платить жодної копійки податку, і не платить жодної копійки за доставку молока. Увесь податковий тягар та усі транспортні витрати (а це збір молока і доставка його на молокозавод, а потім доставка з заводу у магазини) лягає на плечі переробника.

Власне, схожу думку висловив і депутат облради, відомий аграрій Олег Крижовачук. Він пропонував покликати переробників у сесійну залу і заслухати їхню позицію.

Але, схоже, депутати облради не мають намірів так глибоко копати у питаннях економіки. Їм лиш би прийняти красиве звернення та показати виборцям – мовляв, ось як ми вас захищаємо.

-

This website uses cookies.