Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

«Гройсман учора сказав, що субсидію видаватимуть готівкою. Чи це правда?»

Надворі літо в розпалі, а питання, що стосуються субсидій на житлово-комунальні послуги, які особливо «живі» взимку, не перестають бути актуальними й тепер. 

тарифи2«Гройсман учора сказав, що субсидію видаватимуть готівкою. Чи це правда?» — запитувала телефоном читачка, котру, як і більшість українців, хвилюють зміни в оплаті за комуналку.

Її запитання я адресувала директору департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Вадимові Боярському під час брифінгу.

«Так, це питання обговорюється. Але поки немає рішення уряду з цього приводу, — відповів він. — Це непогана ідея, але застереження: чи всі тоді саме на це витрачатимуть гроші субсидії? Тому, на моє переконання, є сенс перераховувати ці кошти людям на картки, звідки вони матимуть право оплачувати лише житлово-комунальні послуги, а в кінці опалювального сезону зекономлені витрачати на свій розсуд. Тоді буде стимул економити».

Вадим Боярський наголосив: зростання тарифів на житлово-комунальні послуги жодним чином не вплине на бюджет сім’ї, яка отримує субсидію. Жителям області подавати документи на оформлення субсидій краще тепер, за кілька місяців до початку опалювального періоду, щоб потім уникнути черг. «Якщо сім’ї чи людині призначена субсидія і визначено розмір обов’язкової плати за комунальні послуги, то при зміні тарифів автоматично без звернення громадян перераховується субсидія, яка покриває житлово-комунальні послуги в межах соціальних норм. Для тих, хто має субсидії, витрати за житлово-комунальні послуги не змінюються при зміні тарифів», — пояснив Вадим Боярський. За його словами, виявлено, що на Тернопіллі на 400 тис. грн було нараховано субсидій незаконно. Нині вже понад 60 відсотків суми люди повернули в бюджет. Нікого за це не штрафували.

На Тернопіллі, як сказав Боярський, є такі родини, які за два опалювальні сезони накопичили на особистому рахунку до 20 тис. зекономлених гривень. Якщо йти за логікою уряду і його постанов, то такі родини можуть не платити жодної копійки принаймні наступної зими. Якщо таких родин ставатиме все більше, це означатиме колапс для системи житлово-комунальних послуг. Тому урядовці роблять усе жорсткішими умови для людей, які мають право на субсидію. Уже тепер у Кабінеті міністрів нагадують, що з нового опалювального сезону норма споживання газу для українців, які не мають лічильників, знизиться удвічі. «Скоректована норма природного газу для опалення на квадратний метр опалювальної площі на місяць. Зменшення із 7 до 5,5 кубометра приведе до зменшення нарахувань для домогосподарств, які не мають приладів обліку», — йдеться в звіті уряду за другий квартал цього року. Згідно з постановою Кабміну, прийнятою у квітні цього року, держава при наданні субсидій буде виходити з норми споживання газу 5,5 кубометра на опалення одного квадратного метра площі замість семи кубометрів, як було минулого опалювального сезону. При розрахунку субсидій для громадян, які користуються газом для приготування їжі (за наявності газового лічильника й централізованого гарячого водопостачання), буде використовуватися норма 4,4 кубометра на людину на місяць замість раніше діючої норми шість кубометрів. При відсутності централізованого гарячого водопостачання і газового водонагрівача буде діяти норма 7,1 кубометра на людину замість дев’яти. Якщо газовий водонагрівач є, нова норма становитиме 14 кубометрів, стара норма — 18.

Тож, мабуть, субсидії видаватимуть готівкою з картки лише тоді, коли скоректують норми споживання і ціну на енергоносії так, що зекономити буде вкрай важко й готівкою родина отримає мінімум. За таких умов, напевно, стане менше тих звичайних українців, хто матиме право на державну допомогу. Зате чимало народних депутатів, чи то пожартував, чи сказав серйозно міністр соціальної політики Андрій Рева під час години запитань до уряду на засіданні парламенту минулої п’ятниці, підпадає під умови отримання субсидій на житлово-комунальні послуги. «Проаналізувавши у відкритому доступі інформацію про доходи народних депутатів, я хочу вас запевнити, що значна частина тих, хто сидить у цьому залі, не тільки має право, а й можливість оформити житлову субсидію, виходячи з ваших доходів за минулий рік», — сказав він. Рева спростував міфи про субсидії, популярні серед населення. У майбутньому не доведеться повертати суму отриманих субсидій, і їхнє оформлення не може перешкодити продажу квартири, будинку чи оформленню спадку. «Випалювати газ до рівня призначеної субсидії не лише безглуздо, а й невигідно, — зазначив Рева. — Якщо не використали всю норму ресурсів на сім’ю, заощаджені кошти залишаються на рахунках сім’ї й можуть бути використані в подальші місяці, зокрема й для погашення обов’язкової частки платежу». Субсидії надаються і безробітним працездатним громадянам або сім’ям, до складу яких входять такі особи. «Якщо такі громадяни не мають доходів для розрахунку субсидії, їм буде враховано умовний дохід у розмірі двох прожиткових мінімумів для працездатної особи», — зазначив Рева. Нині — це 2900 грн. Норму стосовно того, що субсидії не призначаються, якщо є заборгованості за оплату комунальних послуг, скасовано ще в 2011 році. Також міфом Рева назвав чутки про те, що за помилки при заповненні декларацій штрафуватимуть або забиратимуть субсидії. «Жодних штрафів за помилки в деклараціях не буде, — сказав він. — Можливі санкції в разі, коли громадяни свідомо приховали частину важливої інформації».

Міністр зазначив, що субсидія не призначається, якщо будь-хто з членів домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням про призначення субсидії здійснив одноразову купівлю товарів, робіт і послуг на суму, яка на дату купівлі перевищує 50 тис. грн. Купівля валюти не входить у перелік вартісних покупок, здійснення яких позбавляє права на субсидію. «Неправдивою є інформація, що субсидій позбавлять ті сім’ї, які мають депозитні рахунки в сумі більше 50 тисяч гривень, — наголосив міністр. — Депозити й відсотки за ними не враховуються як доходи й не входять у перелік критеріїв, на підставі яких може бути відмовлено в наданні субсидії». І нарешті міфом він назвав те, що субсидія не призначається батькам-пенсіонерам, у помешканні яких зареєстровані повнолітні діти, які проживають в іншому місці. Як підкреслив, рішення комісії ухвалюється із урахуванням наявності документа, що підтверджує тимчасову відсутність осіб із числа зареєстрованих. Якщо такого документа немає, — на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї.

Джерело: Валентина Девлиш, “Вільне Життя”

Польський університет пропонує українцям стипендії на навчання англійською (ВІДЕО)

Через ями на дорогах нардеп був змушений роздягнутися до трусів (ФОТО)