Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Апогей тіньової економіки: підприємцям Тернопілля у 2016 році потрібно найняти лише 3 слюсарів

Тернопільські підприємці кажуть, що у 2016 році їм потрібно найняти всього лиш 3 слюсарів. Про це розповіли в ОДА, під час формування регіонального замовлення у профтехучилищах.

економіка-тіньВибираючи спеціальності, на яких мають навчатися пільговики в училищах області, працівники департаменту економічного розвитку ТОДА спілкувалися безпосередньо з підприємцями. Ще торік на підприємствах не приховували, робітників потребували 8 442.

Але з кожним роком економіка Тернопілля все більше ховається у «тінь» і підприємці офіційно називають комічні цифри робітників, яких планують найняти, переконують в ОДА.

«Ми звернулися в організацію роботодавців Тернопільської області, до промислових підприємств, щоб вони уточнили потребу робітничих кадрів. Вийшла плачевна ситуація – нам треба для усієї області 3 слюсара, 5 перукарів і це коли ми безпосередньо працюємо і з центрами зайнятості», – розповіла начальник управління стратегічного прогнозування Департаменту економічного розвитку і торгівлі ТОДА Наталія Онищук.

Хоч в ОДА кажуть, що вивчають ринок праці, спілкуються із підприємцями краю, все ж формуючи регіональне замовлення для професійно-технічних училищ, опиралися на потреби навчальних закладів.

«Замовником і спонсором регіонального замовлення є обласна рада, але замовлення формували навчальні заклади після того як провели свій аналіз. Який вони запит подавали на управління освіти, такий там і проаналізували і подали на розгляд регіональної ради, звідки воно надійшло нам на комісію і має бути затверджено обласною радою на сесії», – розповів голова постійної комісії з питань освіти, науки, молодіжної політики, фізичної культури і спорту Ігор Леськів.

Та жодні аргументи, які назвали посадовці при затвердженні кількості пільгових місць для учнів профтехучилищ не задовольнили присутніх на засіданні постійної комісії.

«Регіональне замовлення має формуватися з тих спеціальностей, завдяки яким люди, які їх здобули, могли б сплачувати додану вартість і фінансувати в тому числі відтворення собі подібних. Як це може бути, щоб регіональне замовлення формували самі училища? Потрібно щоб цим займалися фахівці – управління економіки і центри зайнятості – вони знають найкраще про потреби регіону», – наголосив громадський активіст Василь Тарас.

Нагадаю, на сесії обласної ради, яка має відбутися 20 липня, депутатам запропонують затвердити регіональне замовлення у професійно-технічних училищах на 1766 місць, на які, підрахували під час засідання постійної комісії з питань освіти, потрібно 33 млн. 554 тис. грн.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

У Заліщиках люди поскаржилися на сусіда, який стріляв із рушниці

Під впливом алкоголю тернополянин забув де залишив своє авто