Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі готуються демонтувати літак, який розміщений на Східному масиві

Влада Тернополя готує грунт для демонтажу літака, який розташований на Східному масиві при вході у парк Національного Відродженння.

ангели1 ангели2

Демонтувати цілком чи реконструювати? Мова, звісно ж, про “Пам’ятник бойової слави “Літак МІГ-17”, що біля парку Національного відродження, пише topnews.in.ua

Створив його ще в 1972-му архітектор Едуард Гронський. А в березні 1992-го виконавчий комітет міської ради ухвалив рішення, яким погодив його демонтаж. Однак  через технологічну складність та брак коштів намір тоді влада відклала. А в 2012-му спеціально створена комісія, обстеживши пам’ятник, констатувала: він у поганому технічному стані. Тож вирішити його долю слід якнайшвидше.

Та, коли сам радянський літак, котрий, до речі, жодного відношння до історії міста не має, було ухвалено зняти й передати в музей, то над тим, як бути з рештою частин постаменту чиновникам довелось добряче поламати голову. Елемент переходу від залізобетонної конструкції до літака, що виконувався як підсвічений аналог вогняного потоку, в аварійному стані, тому питання чи взагалі його варто реконструйовувати. А демонтаж самої бетонної основи коштуватиме місту стільки ж, скільки й реконструкція постаменту загалом.
“Рішення задачі несподівано знайшов відомий тернопільський архітектор Іван Осадчук, –зазначає заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра. – Він запропонував, на існуючій бетонній основі, створити фігуру, котра б стала гармонійним довершенням архітетурного ансамлю бульвару Данила Галицького. Нагадаємо, торік бульвар було повністю реконструйовано: викладено бруківку, прокладено комунікації, встановлено дитячий майданчик зі штучним покриття, здійснено озеленення. Посеред нього ожив сучасний водограй, і його шепіт губиться у мелодії дзвонів храму Матері Божої Неустанної Помочі УГКЦ, наче молитва. За задумом архітектора, вінцем цієї архітектурної композиції мала б стати “Трійця Воздвиження”, тобто троє янголів, котрі наче зійшли з небес”.

Що надихнуло архітектора на такий задум – залишається тільки здогадуватись. Можливо, те, що бульвар, наче об’єднав у собі триєдинство віри, краси та знань (поруч розташована Тернопільська бібліотека для дорослих №4, одна з найпопулярніших у місті). До того ж, неподалік нього діє ще й Свято-Троїцький духовний центр. А, ймовірно, Іван Прокопович був ще під впливом попередньої роботи – створення пам’ятного знаку новітнім Героям, випускникам Тернопільської загальноосвітньої школи №12 Тарасу Слободяну, Павлу Римару та Павлу Басу, котрі віддали життя за Україну.

Запропонований архітектором Іваном  Осадчуком проект нині розглядала архітектурно-містобудівна рада. Думки звучали різні. Одна з них, що можливо, замість трьох янголів варто зообразити трьох воїнів АТО. Доволі символічно було б на місці радянського літака встановити пам’ятник сучасним Героям, котрі віддали життя за Україну.

Задум, зауважує Леонід Олексійович, доволі цікавий та вартий уваги.  Зрештою, оцінювати його, – тернополянам. Баченням вони зможуть поділитись під час  громадського обговорення ідеї встановлення “Трійці Воздвиження” та її символічне наповнення.

 

На посаду прокурора області Луценко призначив “старого досвідченого коня”

Тернопільський бізнесмен став свідком військового перевороту у Туреччині