Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У головному замку Тернопільщини знайшли древнє поховання (ФОТО)

Череп та кості людини невідомого поховання виявили під час проведення земляних робіт на території Призамкового парку м. Збаража працівники Національного заповідника “Замки Тернопілля”.

збараж-знахідка1 збараж-знахідка2

Для дослідження знахідки задіяли постійно діючу археологічну експедицію заповідника спільно з Тернопільською обласною комунальною інспекцією охорони пам’яток історії і культури, пише “20 хвилин”.

Протягом 22-23 червня 2016 р. експедиція в складі наукових співробітників заповідника Володимира Данилейка, Тетяни Федорів та Зоряни Мазуранчик під керівництвом начальника зазначеної інспекції, кандидата історичних наук Марини Ягодинської та археолога Василя Ільчишина, в районі дослідження розкопала черінь печі, велику кількість гончарної кераміки, гутного скла, фрагментів кахелю, керамічну люльку, декілька монет та скелети чотирьох людей.

Як вдалося попередньо встановити, знайдена піч належить до першої третини ХVІІ ст., повідомляють “Замки Тернопілля”. В порожнинах грудей двох кістяків виявлено мушкетні свинцеві кулі, техніка виготовлення яких вказує на те, що вони, імовірно, мають козацьке походження.

збараж-знахідка3 збараж-знахідка4

В межах поховання було також виявили декілька монет, попередньо визначених, як соліди коронні та литовські, що карбувалися в період з 1659 по 1668 роки. На основі цього можна припустити, що дане поховання датується не раніше 1659 р., а стихійність поховання та місце локалізації у призамковому парку виключають період облоги Збаража військами Богдана Хмельницького та кримського хана Іслам-Гірея ІІІ у 1649 р.

Найбільш прийнятною історичною подією, до якої можа віднести це поховання, є захоплення Збаража і замку турками в 1675 р. під командуванням паші Ібрагіма Шишмана. Наявність козацьких мушкетних куль у останках захисників фортеці (чи можливо місцевих жителів) можна пояснити участю в цьому поході на Річ Посполиту (на Кам’янець, Бар, Збараж, Підгайці, Теребовлю) козацьких полків Петра Дорошенка, який на той час був союзником султана Магомета ІV.

На яких підприємствах Тернопільщини найбільші борги по зарплаті?

Євро-2016: Збірна Бельгії розгромила Угорщину в 1/8 фіналу (ВІДЕО)