Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернополянам пропонують самостійно визначити, як витратити 1% від усієї міської казни

Як витратити 5 млн. грн. з громадського бюджету визначать тернополяни. Це лише 1% від цьогорічної міської казни. Але що зробити в місті за ці мільйони тернополянам пропонують визначити самостійно.

Зелінка123Запрацює громадський бюджет з 1 вересня 2016 року. Тоді кожен тернополянин, заручившись підтримкою ще 25 офіційних жителів міста, зможе подати свої проекти на голосування. Оскільки громадський бюджет матиме значно менші ресурси, ніж міська казна, реалізувати зможуть далеко не усі проекти. Але саме ті, які думку тернополян, а не міської влади, заслуговують найбільше уваги.

Отже, з 1 вересня і впродовж 2 місяців номінацій ний комітет, у який входитиме максимум по 7 представників громади, депутатського корпусу та працівників міської ради, збиратимуть пропозиції тернополян, на що витратити кошти міського бюджету.

Це може бути як ремонт дитячого майданчику, так і купівля нового медичного обладнання для будь-якої поліклініки. Або ж ремонт під’їзду у вкрай занедбаному будинку – усе залежить лише від того чи ініціатива тернополян набере достатню кількість голосів.

Висловити свою думку щодо того чи іншого проекту усі жителі Тернополя зможуть упродовж 30 днів.

«Суб’єктом подання заяви є громадянин, тернополянин. Але тоді тернополянин повинен зібрати 25 підписів підтримки свого проекту. Якщо є громадська організація – то 25 членів. А громадські організації можуть бути не тернопільськими, тому проектів від громадських організацій не прийматимемо, лише від її членів – тернополян. А ідентифікація тернополян – прописка у паспорті. Також ідентифікуємо людей через банк ID. Хто з тернополян немає можливості ним скористуватися – може прийти на пункти прийому голосів і проголосувати за проект бюлетенем», – розповів один із ініціаторів створення громадського бюджету Тернополя депутат міської ради Назарій Зелінка.

Проте депутат так і не відповів на питання: за які кошти друкуватимуть бюлетені та оплачуватимуть працю людей, які чергуватимуть на пунктах голосування? Окрім того створення громадського бюджету Тернополя не зможе вирішити масштабних проблем у місті через свій обмежений дохід від міської казни.

Однак найактивнішій і невдоволеній теперішньою міською владою верстві населення щось перепаде – люди зможуть побачити, як вони чогось досягають у рідному місті. Хоча цих 5 млн. грн. візьмуть з того ж міського бюджету, з якого і мали б виділяти кошти на покращення інфраструктури, житлового фонду чи будь-якої іншої сфери життєдіяльності Тернополя.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

У Тернополі під час чищення криниці загинув молодий чоловік

У Тернополі дерево зупинило водія, який втікав від поліції (ФОТО)