Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернопільський аеропорт віддадуть інвестору разом із землею

Віддати 8,0643 га летовища інвестору, щоб отримати кошти на відновлення аеропорту планують у Тернопільській обласній раді

аеропорт4Занедбаний аеропорт та жевріючі державні підприємства зацікавили власників летовища – Тернопільську обласну раду. Там визнають, понад 5-тимільйонний борг, зруйнована злітна полоса і занедбаний аеровокзал – це все, що залишилося від летовища.

А за новими вимірюваннями території, яке провели представники відділу Держгеокадастру у Тернопільському районі, територія аеропорту з 1995 року зменшилася майже на 767 сотих – до 169,85 га. Окрім того ще 4,4 га за рішенням суду відвели для садівничого товариства «Форсаль» і тепер за аеропортом залишилось 164, 6822 га землі.

З цієї території аеропорту голова обласної ради Віктор Овчарук і його перший заступник Василь Деревляний запропонували депутатам відвести 2,5168 га під дорогами загального користування і 5,5475 га під будівлями та спорудами державного підприємства «Універсал-Авіа» для інвестора.

«В нас немає гарантії, що «Універсал-Авіа» віддадуть цих 5 га землі, як вони нам вже пообіцяли. Якщо цього не станеться – ми повернемося до цього питання на наступній сесії. Але ремонт – це вимога київської комісії, які ми маємо упродовж місяця виконати, щоб отримати сертифікат на відкриття летовища. А в аеропорті потрібно вибрати понад 300 кв. м бетонної полоси, до якої добудовували колись асфальт і там вже поробилися рови і залити на полосі асфальтобетон, щоб її вирівняти, почистити шви між плитами-бетонами і їх заробити. Треба також привести у людський вигляд приміщення аеровокзалу і розпочати роботи до обгородження аеропорту. Коштів на це в обласному бюджеті немає тому ми пропонуємо залучити інвестора. Але щоб він щось зробив, потрібно хоча б якусь землю йому віддати», – пояснив на сесії перший заступник голови обласної ради Василь Деревляний.

2,5168 га доріг загального користування вилучають з усієї території аеропорту, щоб інвестор мав можливість користуватися автошляхами без перешкод. Адже укласти договір-сервітут з іншими понад 100 підприємствами на спільне користування дорогами, як для інвестора, так і для обласної ради було б складно. А вже 5,5475 га землі, що сьогодні належить одному із державних підприємств Тернопільського аеропорту – «Універсал-Авіа», посадовці сподіваються заманити на летовище інвестора.

«В нас стоїть завдання не вказувати інвестору що робити на цій території, нам основне отримати кошти, щоб відновити аеропорт. Звичайно, що він не зможе там збудувати високі будівлі, бо це аеропорт, але в праві займатися там будь-якою діяльністю», – зазначив голова обласної ради Віктор Овчарук.

Відвести понад 5 га землі аеропорту з держпідприємства «Універсал-Авіа» під власність обласної ради, яка у свою чергу прийме рішення, кому з інвесторів і що створювати на летовищі, буде простіше через підтримане депутатами обласної ради і Міністерством інфраструктури України рішення про передачу усього підприємства «Універсал-Авіа» із державної у власність територіальних громад, сіл, селищ, міст Тернопільської області.

Водночас Василь Деревляний запропонував створити 2 державні акти на землю, один – на нову територію аеропорту – 156,6179 га і на 8,0643 га, які інвестору зможе запропонувати обласна рада. Ці рішення, а також призначення Юрій Малецького директором одного з підприємств аеропорту «Фірма «Тернопільавіаавтотранс» підтримали депутати обласної ради.

«Наступне, що ми плануємо робити за рахунок інвесторів – це новий термінал, який коштує 80 млн грн. Але, щоб дійти до цього – потрібно зробити ремонти і хоча б відкрити Тернопільський аеропорт», – зазначають в облраді.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

На Тернопільщині фура врізалася у дерево. Водій загинув

Тернопільський радник Авакова прокоментував свою присутність у списках “чорної каси” Партії регіонів