Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Бездарні керівники Тернопільщини не можуть освоїти гроші з фонду регіонального розвитку

141,5 млн. грн. уже отримала Тернопільщина з фонду регіонального розвитку. Однак кошти доведеться повернути, якщо в нас не знайдеться проектів для реалізації.

Барна-звіт1Ще на початку року обласна влада стверджувала, що нові територіальні громади розробили 300 проектів, які хочуть реалізувати на умовах співфінансування з фондом регіонального розвитку.

Нам говорили, що цьогоріч конкурсна комісія відібрала 59 проектів на 93,6 млн. грн., і навіть перерахували усі об’єкти, які відновлюватимуть чи у яких запроваджуватимуть енергозберігаючі технології.

Однак тепер голова обласної держадміністрації Степан Барна констатує – Тернопільщині можливо доведеться повернути кошти у казну держави, як бувало за попередньої влади. Адже на місцях не можуть представити потрібну кількість проектів, щоб виділені кошти залишилися у нашому краї.

«Гроші вже є, а проектів немає. Нам їх надали тільки на 31 млн. грн. Через те, що ми не освоюємо ці кошти, ми не можемо просити про якісь додаткові. А в мене сьогодні стоїть питання по затвердженню інвестиційного проекту і реалізації по ремонту доріг до духовних святинь на загальну суму майже 400 млн. грн. Але поки не реалізуємо ці кошти – не можемо розглядати інші проекти»

Нагадаю, у 2015 році місцевим громадам потрібно було гарантувати оплату 10% вартості проекту, тоді як решту коштів надавали з фонду регіонального розвитку.

Цьогоріч співфінансування зобов’язало громади надати уже більше коштів – 15% з потрібної для реалізації проекту суми. Та оскільки місцева влада Бережанського району спромоглася гарантувати і 20%, найбільше проектів – 16 з 59-ти мали б реалізувати саме на цій території.

Однак зі слів Степана Барни виглядає, що ситуація не така вже радісна і керівники громад не хочуть докладати зусиль, щоб залучити кошти фонду регіонального розвитку до впровадження нових технологій чи відновлення об’єктів у своїх районах.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

Пасічник хотів купити бджоли через Інтернет і став жертвою шахраїв

У Шумську молодий чоловік спричинив пожежу житлового будинку