Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

З 1 травня у жителів Тернопільщини забирають невикористані кошти із субсидій

З 1 травня норму споживання газу для громадян,які користуються субсидіями скоротили з 7 до 5,5 куб. м на 1 кв. м опалювальної площі на місяць.

Буярський1Та це не єдині зміни, які затвердили у Кабміні. Адже тепер, якщо людина отримувала пільги і звертається по субсидію – попередні пільги на час користування субсидією скасовують.

«Це технічне питання, щоб з двох статей видатків не фінансувати ту саму пільгу. Але на соціальний захист населення загалом це ніяк не вплине, тому що обов’язкову плату вираховують виключно від доходу», – пояснив начальник департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОДА Вадим Боярський.

Не залежно від того чи були ви пільговиком до того як отримали субсидію чи ні, усі її користувачі відтепер не зможуть розпоряджатися зекономленими коштами держави для сплати послуг у наступні місяці. Адже після закінчення опалювального сезону, до 1 травня, зекономлені державні кошти надавачі компослуг повертатимуть їх у держбюджет.

Проте, на літо дещо людям залишатимуть – якщо громадянину вдалося зекономити кошти держави в еквіваленті 100 куб. м природного газу, або вартості 150 кВт/г електричної енергії, у комунальних підприємствах ці кошти можуть використати на оплату послуг, у тому числі й обов’язкової частки в субсидії упродовж 3 літніх місяців.

«Наприклад, є оформлена субсидія і людину у жовтні зекономила 500 куб. м газу. Ці куби чи ці кошти йдуть на оплату компослуги, допоки людина перебиратиме свою норму і їй це буде потрібно, аж до 1 травня. Але якщо в людини і надалі залишаються ці кубометри, то кошти на їх сплату, надані субсидією, після 1 травня перераховуються знову у держбюджет. А пільговику по субсидіях залишають 100 куб. м на літній період. Якщо ж у людини не залишилося зекономлених кубометрів – то на літні місяці їй нічого не залишається і перевищуючи допустиме субсидією споживання їй доведеться доплачувати самостійно», – додав Вадим Боярський.

Та все ж є комунальні послуги, економне споживання яких буде і надалі вигідне людям – водопостачання і водовідведення та електропостачання на освітлення житла. Суми нарахованих субсидій громадяни зможуть використовувати довільно у будь-яку пору року.

Додамо про ще одне нововведення. Відтепер не потрібно доводити кожних 6 місяців потребу у нарахуванні субсидії. Звітувати про доходи пільговикам потрібно буде лише раз на рік.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

Степан Барна збереже за собою мандат депутата Тернопільської облради

Паб «Файне місто» у Тернополі працюватиме і на дорозі (ФОТО)