Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Завтра Плотичівська протитуберкульозна лікарня відпрацює свій останній день

Уже у цю п’ятницю, 29 квітня, Плотичівська протитуберкульозна лікарня відпрацює свій останній день

плотичаЖителі села Плотича Тернопільського району та представники обласних осередків громадських організацій «Просвіта» «Ліга українських жінок Тернопільщини» і Спілки офіцерів України виступили проти реорганізації обласної комунальної протитуберкульозної лікарні у Плотичі у лікарню-хоспіс.

Незгоду з рішенням депутатів обласної ради від 12.02.2016 року люди аргументують так: лікарня потребує чимало коштів на капремонт; хоспіс, відповідно до чинного законодавства і наказі МОЗу потрібно розташовувати не ближче 1000 м від житлової забудови, оздоровчих і санаторно-курортних установ, тоді як Плотичівська загальноосвітня школа розміщена за 200 м від лікарні, а шкільний стадіон – за 100 м, як і дитячий садочок; хоспіс може вплинути на екологію села і порушення психічного здоров’я дітей.

Такі ж твердження назвала і представниця громади села Плотичі Ірина Білас на засіданні постійної комісії з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства, дитинства обласної ради.

«Ми переживаємо за своє здоров’я і дітей, тому що парк це єдине місце, де ми можемо вийти з маленькими дітьми. Також діти ходять у парк на екскурсію і вивчають рослини, бо гербарій у школі це зовсім інше. З нами не проводили ніяких бесід, не запросили до участі в реорганізації, нам просто сказали що тепер буде хоспіс. Ми будемо раді, якщо у нас розмістять лікувальний заклад іншого типу, який буде нести меншу небезпеку як для екології, так як у лікарні дуже старі комунікації, і для громади села. До того ж діти не можуть не шуміти хоч під час фізкультури, бо поряд у хоспісі перебувають вмираючі люди».

Заспокоїти жителів Плотичі і довести, що хоспіс не становитиме загрози здоров’ю людей, намагалися чи не усі присутні на комісії посадовці і навіть священнослужителі.

«Ми проводили зустрічі з громадськістю, під час останньої все помінялося за 10 хв. і люди почали вимагати, щоб рішення скасували. Але я проживаю у Березовиці і там у нас теж знаходиться тубдиспансер. Слухати це і розуміти, що ви зараз використовуєте для себе парк лікарні, як парк громадський?! – Я для себе не розумію…Я б своїх дітей не повів у такий парк, де хворі на туберкульоз гуляють, дивно чути, що тубдиспансер несе меншу шкоду, як хоспіс, де пристарілі люди», – зазначив керівник департаменту освіти і науки ТОДА Любомир Крупа.

Присутні на зустрічі плотичани розповіли, що батьки налаштовані забрати зі школи дітей і перевести на навчання у Тернопіль, якщо у селі таки створять хоспіс.

«Якщо ми будемо говорити, що заберемо зі школи дітей , то треба подумати, яка освіта в тій школі, якщо школа не знає, що там де є поруч заклад, куди можна ходити помагати співати і танцювати , так як це відбувається у хоспісному відділенні у першій лікарні Тернополя, куди приходять з реабілітаційного центру діти, розташованого через дорогу. Це збурення є штучне і не пов’язане з причинами які в навіть не можете назвати. Вам щоб опротестовувати рішення потрібно ґрунтовніше підготуватися, але й ознайомитися з перевагами такого закладу», – зауважила член постійної комісії охорони здоров’я Наталія Турецька.

Що таке «хоспіс» намагався плотичанам намагався пояснити й отець Андрій Марчук, який є керівником благодійного фонду «Карітас» у Тернополі й опікується одинокими старенькими.

«Тепер я священик, але я колишній медик, який згодом у Римі ще 6 років навчався богословію у медицині. Я бачив не один хоспіс у світі і я вас запевняю, що у вас недосконале знання, щодо того що таке хоспіс. Бо це не фтизіатрія, а будинок відпочинку – так кажуть у світі. У нас це ще советчина, кажуть «геріатричний», або «будинок для пристарілих». Але є такий вислів: Ті, хто виступає за аборти, але самі були народжені» – не читайте нездорові статті в Інтернеті, а вживайте операції розуму. Для вас було б благословенням, якби був такий заклад, як хоспіс. Це ж не дім прокажених, це не посіви палички Коха».

Жителі села Плотичі запропонували створити військовий шпиталь замість хоспісу. Однак усі присутні члени постійної комісії вирішили взяти до відома звернення громадськості, однак не рекомендувати депутатам обласної ради виносити це питання на розгляд сесії обласної ради.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

Карту довоєнного Тернополя вилили у бронзі (ВІДЕО)

У Тернополі затримали водія під “кайфом”, який катався з двома пістолетами